Wednesday, December 17, 2008

SEC: ''Aποτύχαμε στην υπόθεση Madoff''

SEC: ''Aποτύχαμε στην υπόθεση Madoff''

Στη διαπίστωση ότι η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς απέτυχε να δράσει αποτελεσματικά και έγκαιρα στην υπόθεση Madoff. Ο επικεφαλής της Securities and Exchange Commission (SEC) Christopher Cox δήλωσε: «Δεν εξετάσαμε με σοβαρότητα τα στοιχεία που προέκυπταν τα τελευταία 10 χρόνια για τις παράνομες δραστηριότητες του Bernard Madoff.
Υποστήριξε ότι ήδη από το 1999 υπήρχαν κατηγορίες για τις δραστηριότητες του Madoff από στελέχη της SEC, ωστόσο κανείς δε φρόντισε να προωθήσει το θέμα ώστε να ξεκινήσει έρευνα σε βάθος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Bernard Madoff, πρώην πρόεδρος του αμερικανικού χρηματιστηρίου Nasdaq, συνελήφθη την προηγούμενη εβδομάδα με την κατηγορία ότι εξαπάτησε επενδυτές, πληρώνοντας τις -πολύ υψηλές- αποδόσεις που τους είχε υποσχεθεί χρησιμοποιώντας κεφάλαια που λάμβανε από άλλους επενδυτές. Θύματα της «πυραμίδας» που λειτουργούσε υπό τον Madoff έχουν πέσει αρκετές ευρωπαϊκές και ασιατικές τράπεζες.

Στο επίκεντρο της υπόθεσης της εταιρείας Bernard L.Madoff Investment Securities LLC βρέθηκαν τα funds of funds, εταιρείες που επενδύουν τα κεφάλαια των πελατών στα hedge funds. Κάποιες από αυτές τις εταιρείες τοποθέτησαν τα κεφάλαια των πελατών σε χαρτοφυλάκια του Madoff, χωρίς βεβαίως να το γνωρίζουν.

REPORTER.GR

No comments:

Share |