Wednesday, December 17, 2008

«Βουτιά» δεκαετίας οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη

«Βουτιά» δεκαετίας οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη


Χαμηλότερες κατά 21,8% οι πωλήσεις της Renault το μήνα Νοέμβριο.

Τη μεγαλύτερη μείωση σχεδόν δεκαετίας παρουσίασαν οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη το Νοέμβριο, την ίδια ώρα που συνεχίζονται τα προβλήματα στις αυτοκινητοβιομηχανίες διεθνώς, χωρίς ωστόσο να έχει διαμορφωθεί ακόμη σαφής εικόνα για το σχέδιο διάσωσης του Ντιτρόιτ.

Oι ευρωπαϊκές πωλήσεις αυτοκινήτων μειώθηκαν 25,8% το Νοέμβριο από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 1999 και υποχωρώντας για έβδομο διαδοχικό μήνα, σύμφωνα με την Ενωση Ευρωπαϊκών Αυτοκινητοβιομηχανιών (Acea).

Το μεγαλύτερο πλήγμα υπέστη η Ιρλανδία, με πτώση 55,9%, ενώ ακολουθεί η Ισπανία με πτώση 49,6%. Από τον Ιανουάριο έως το Νοέμβριο οι πωλήσεις έχουν μειωθεί κατά ένα εκατομμύριο αυτοκίνητα. Ανά χώρες, στη Βρετανία οι πωλήσεις περιορίστηκαν 36,8%, στην Ιταλία 29,5%, στη Γερμανία 17,7% και στη Γαλλία 14,1%. Μεταξύ των κορυφαίων ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών, η Volkswagen «είδε» τις πωλήσεις της να υποχωρούν 17,4% το Νοέμβριο, η Peugeot Citroen 26,9%, η Renault 21,8% και η Fiat 23,8%.

Η Seat και η Volvo αποτέλεσαν τις τελευταίες αυτοκινητοβιομηχανίες που ανακοίνωσαν προσωρινό κλείσιμο εργοστασίων τους, με την ισπανική Seat, μάλιστα, να σχεδιάζει να προχωρήσει σε προσωρινή περικοπή 5.300 θέσεων εργασίας στην Ισπανία στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους. Η Fiat ανακοίνωσε ότι παρατείνει το πρόγραμμα διακοπής της λειτουργίας εργοστασίων της στην Ιταλία κατά ένα μήνα, ενώ και η αυτοκινητοβιομηχανία στην Πολωνία προειδοποίησε για πιθανή κρίση και ζήτησε προστασία από την κυβέρνηση.


Toyota: Μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής.
Την ίδια στιγμή, η Toyota αποφάσισε σειρά μέτρων για περικοπή του κόστους παραγωγής, μεταξύ των οποίων να «παγώσει» το πρόγραμμα για την κατασκευή από κοινού με την Isuzu Motors νέου κινητήρα και να αναβάλει την κατασκευή νέου εργοστασίου στις ΗΠΑ. Η General Motors θα κλείσει προσωρινά τρία από τα εργοστάσιά της στο Μεξικό στα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ η Honda ενδέχεται να προχωρήσει φέτος σε τρίτη προειδοποίηση για την κερδοφορία της.

Στις ΗΠΑ, νομοθέτες και άλλες πηγές δήλωσαν αρχικά ότι η κυβέρνηση Μπους ενδεχομένως να εγκρίνει ακόμη και σήμερα την οικονομική βοήθεια προς τις αυτοκινητοβιομηχανίες, αν και εν συνεχεία αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπους απέφυγαν κάθε νύξη ότι επίκειται σχέδιο διάσωσης. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι εξετάζει όλες τις πιθανότητες, επισημαίνοντας όμως ότι οιαδήποτε βοήθεια θα πρέπει να συνοδεύεται από αυστηρούς όρους.

Η Moody's δίδει 70% πιθανότητα για πτώχευση της αυτοκινητοβιομηχανίας, όμως κάνει λόγο για ένα οργανωμένο σχέδιο πτώχευσης στο πλαίσιο του οποίου οι βιομηχανίες έχουν έρθει σε επαφή με τους πιστωτές τους πριν ακόμη υποβάλουν αίτηση πτώχευσης.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |