Wednesday, December 17, 2008

Έκθεση κόλαφος της Citigroup για Ελλάδα...

Έκθεση κόλαφος της Citigroup για Ελλάδα...

Την εκτίναξη του ελληνικού δημόσιου ελλείμματος στο 4,5% του ΑΕΠ για το 2009 προβλέπει η Citigroup σε έκθεσή της, με αφορμή την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και την κοινωνική αναστάτωση που επικρατεί. Ο οίκος βλέπει ανάπτυξη 0,5% του ΑΕΠ για το 2009, ενώ για το δημόσιο χρέος προβλέπεται ότι το 2009 θα φτάσει το 104,5% και το 2010 το 108,5%Ως εκ τούτου η Citigroup υποθέτει ότι τα spread των ελληνικών ομολόγων θα παραμείνουν υψηλά, ενώ ενδέχεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Επισημαίνεται ακόμη ότι τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι καινούρια, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι η δεύτερη χειρότερη σε παραγωγικότητα χώρα στην Ευρωζώνη μετά την Πορτογαλία.

Ωστόσο αναγνωρίζει ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ήταν ανάμεσα στις υψηλότερες στην Ευρωζώνη τα τελευταία χρόνια. Ο οίκος επισημαίνει ότι στο άμεσο μέλλον η πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα θα υποχωρήσει και θα δημιουργήσει ανάσχεση στη ζήτηση. Βλέπει ακόμη, ότι η κρίση στη ναυτιλία θα περιορίσει τις εισροές συναλλάματος και αυτό θα έχει επίδραση στην οικονομία της χώρας, ενώ εκτιμά ότι η δραματική πτώση εμπιστοσύνης προϊδεάζει ότι η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε ραγδαία επιβράδυνση που ενδεχομένως να την οδηγήσει σε ύφεση. Γι΄ αυτό και η ίδια, όπως υπογραμμίζει, προβλέπει ανάπτυξη του ΑΕΠ 0,5% για το 2009 ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το 1,4% που είναι ο μέσος όρος των προβλέψεων.

Πάντως, θεωρεί ότι η αύξηση των spread των ελληνικών ομολόγων ίσως είναι κάπως υπερβολική και υπενθυμίζει στους επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα της Ευρωζώνης, ενώ, όπως αναφέρει, τα ελληνικά ομόλογα μπορεί να επωφεληθούν από μια άτυπη παρέμβαση της ΕΚΤ -η οποία έχει το δικαίωμα να αγοράζει ομόλογα κρατών- μελών, σε αντίθεση με την Τράπεζα της Ελλάδος στην οποία δεν επιτρέπεται.

REPORTER.GR

No comments:

Share |