Wednesday, December 17, 2008

Στα 40 δολάρια υποχώρησε το αργό - Πτώση 8%

Στα 40 δολάρια υποχώρησε το αργό - Πτώση 8%

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών βρέθηκε το αργό, μετά την αποτυχία του ΟΠΕΚ να πείσει του επενδυτές ότι η «γενναία» μείωση που αποφάσισε στη σημερινή σύνοδο θα δώσει ώθηση στην τιμή του αργού.Το προθεσμιακό συμβόλαιο του αργού για παράδοση Ιανουαρίου κατά 8%, ή 3,54 δολαρίων στα 40,06. Οι εν λόγω τιμές είναι κατά 70% χαμηλότερες σε σχέση με το ρεκόρ των 147,24 δολαρίων που είχε σημειωθεί στις 11 Ιουλίου.

Το συμβόλαιο του Φεβρουαρίου για το μπρεντ υποχώρησε κατά 2,22%, στα 42,97 δολάρια το βαρέλι στην αγορά του Λονδίνου. Σημειώνεται ότι το προηγούμενο συμβόλαιο έληξε χθες καταγράφοντας απώλειες 4 λεπτών στα 44,56 δολάρια το βαρέλι.

Την έκπληξη έκανε τελικά ο ΟΠΕΚ αποφασίζοντας να προχωρήσει σε δραστική μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου κατά 4,2 εκατ. βαρέλια από τα επίπεδα Σεπτεμβρίου και κατά 2,2 εκατ. Βαρέλια από τα τωρινά επίπεδα. Οι αναλυτές ανέμεναν να προχωρήσει σε μείωση ύψους 2 εκατ. βαρελιών, ενώ για αυτό είχε προϊδεάσει και ο υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Ali al-Naimi με δηλώσεις του την ώρα που ξεκινούσε η σύνοδος στην Αλγερία. Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ, Chakib Khelil σε συνέντευξη τύπου που παρέθεσε μετά τη σύνοδο του οργανισμού, σημείωσε ότι το καρτέλ δεν έχει καταλήξει σε συγκεκριμένη τιμή στόχο για την τιμή του πετρελαίου.

Αύξηση 525.000 βαρέλια τα αποθέματα αργού

Αυξημένα κατά 525.000 βαρέλια ήταν τα αποθέματα αργού την εβδομάδα που έληγε στις 12 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας από την αμερικανική υπηρεσία ενέργειας.

Ακόμη η EIA ανακοίνωσε αύξηση κατά 1,3 εκατ. βαρέλια στα αποθέματα βενζίνης, καθώς επίσης και άνοδο 2,9 εκατ. βαρελιών στα διυλισμένα αποθέματα. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση κατά 900.000 βαρέλια στα αποθέματα αργού και αύξηση 1,5 εκατ. βαρελιών στα αποθέματα βενζίνης και 1,8 εκατ. στα διυλισμένα αποθέματα.

REPORTER.GR

No comments:

Share |