Monday, December 1, 2008

Τα υπέρ και κατά των σχεδίων διάσωσης

Τα υπέρ και κατά των σχεδίων διάσωσης

Η αμερικανική κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να δαπανήσει περισσότερα από 7 τρισ. δολάρια για να διασώσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και να στηρίξει την παραπαίουσα πραγματική οικονομία. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 50% του ετήσιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος των ΗΠΑ και σε περισσότερα από 23.000 δολάρια για κάθε Αμερικανό πολίτη.

Στην τραπεζική κρίση που είχε ξεσπάσει στα τέλη της δεκαετίας οι δημόσιες δαπάνες είχαν και πάλι εκτιναχθεί στα ύψη, χωρίς ωστόσο οι τότε παρεμβάσεις να μπορούν να συγκριθούν σε καμία περίπτωση με τις σημερινές. Τότε η κρίση είχε στοιχίσει στην Ουάσιγκτον 160 δισ. δολάρια - δηλαδή περίπου 237 δισ. δολάρια σε σημερινά χρήματα.

Τα σημερινά κυβερνητικά σχέδια διάσωσης έχουν γίνει δεκτά με ικανοποίηση από τις αγορές, αλλά έχουν δεχθεί τα πυρά της κριτικής από πολλούς οικονομολόγους, που κάνουν λόγο για επιβράβευση ανεύθυνων επιχειρήσεων με το βάρος να πέφτει στους φορολογούμενους.

Μερίδα αναλυτών ωστόσο τονίζει ότι ίσως τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο φαίνονται. Και αυτό γιατί μεγάλος μέρος των 7 τρισ. δολαρίων είναι επενδύσεις. Πολλά χρήματα από αυτά που διαθέτει η κυβέρνηση για τη σωτηρία του συστήματος, σίγουρα θα χαθούν. Ηδη όμως μεγάλο μέρος των επενδύσεων -συνολικού ύψους περίπου 3 δισ. δολαρίων- έχουν θετικές αποδόσεις. Επιπλέον η Fed έχει ήδη λάβει πίσω περίπου 1,2 τρισ. δολάρια από τα 1,3 τρισ. δολάρια που είχε δανείσει στις αμερικανικές τράπεζες μέσω δημοπρασιών.

Δεν είναι λίγοι και εκείνοι που θέλουν να πιστεύουν ότι μέρος των 7 τρισ. δολαρίων που βρίσκονται υπό διάθεση, τελικά δεν θα δαπανηθούν ποτέ. Η κυβέρνηση έχει για παράδειγμα τη δυνατότητα να δαπανήσει έως 1,4 τρισ. δολάρια για εξαγορά βραχυπρόθεσμου εταιρικού χρέους και μέχρι στιγμής έχει διαθέσει μόνο 270 δισ. δολάρια στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Η πλειονότητα των επενδυτών πάντως δεν μοιράζονται την αισιόδοξη αυτή οπτική ως προς το τελικό κόστος της κρίσης. Πιστεύουν ότι οι «γενναιόδωρες» παρεμβάσεις θα συνεχιστούν εκφράζοντας αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά τους.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |