Monday, December 1, 2008

Ξέφρενη πτώση του αργού κάτω από τα 52 δολ.

Ξέφρενη πτώση του αργού κάτω από τα 52 δολ.

Κάτω από τα 52 δολάρια το βαρέλι υποχωρεί η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, μετά και την απόφαση του ΟΠΕΚ να διατηρήσει αμετάβλητη την ημερήσια παραγωγή «μαύρου χρυσού» κατά τη σύνοδο των μελών του το σαββατοκύριακο.
Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για παράδοση Ιανουαρίου υποχωρεί κατά 4,8% στα 51,80 δολάρια το βαρέλι και το αντίστοιχο του μπρεντ κινείται κατά 5% χαμηλότερα στην αγορά του Λονδίνου στα 50,80 δολάρια το βαρέλι.

Οι χώρες μέλη του «καρτέλ» του μαύρου χρυσού αποφάσισαν να περιμένουν μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου, οπότε και θα γίνει νέα σύνοδος, μέχρι να λάβουν επιπλέον μέτρα για τη σταθεροποίηση της τιμής του πετρελαίου.

Ειδικότερα, ο ΟΠΕΚ, διατήρησε αμετάβλητο στα 27,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα το ύψος της παραγωγής πετρελαίου, όπως ανακοίνωσε ο αλγερινός υπουργός Πετρελαίου Σακίμπ Χελίλ. Οι υπουργοί Πετρελαίου των χωρών του ΟΠΕΚ «συμφώνησαν να λάβουν επιπλέον δράση στις 17 Δεκεμβρίου για να εξισορροπήσουν την προσφορά και τη ζήτηση». Νωρίτερα ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας είχε δηλώσει ότι εκτιμά τη «δίκαιη τιμή του πετρελαίου» στα 75 δολάρια το βαρέλι.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα υπογράμμισε ότι τα εισοδήματα από το πετρέλαιο αποτελούν την κυριότερη πηγή για τους προϋπολογισμούς των χωρών της περιοχής. «Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια εναλλακτική λύση» εξήγησε.

REPORTER.GR

No comments:

Share |