Monday, December 1, 2008

Bernanke: Εξακολουθούν οι πιέσεις στην οικονομία των ΗΠΑ

Bernanke: Εξακολουθούν οι πιέσεις στην οικονομία των ΗΠΑ

Το πολύ μικρό περιθώριο περεταίρω μείωσης των επιτοκίων θα οδηγήσει στην υιοθέτηση λιγότερο συνηθισμένων πρακτικών από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα, δήλωσε ο πρόεδρος της FED, Ben S. Bernanke σε ομιλία του στο Τέξας. Τέτοιες πρακτικές ίσως να είναι ακόμα και η αγορά μετοχών του Υπουργείου Οικονομικών, ώστε να τονωθεί η οικονομία.Επιπλέον, ο Bernanke δήλωσε ότι η οικονομία παραμένει ακόμα πολύ «αδύναμη», αν και τα προβλήματα ρευστότητας έχουν εν μέρει αμβλυνθεί. Ωστόσο, τα εργαλεία αποτελεσματικής επέμβαση της FED έχουν μειωθεί, αφού δεν μπορεί να μειώσει το επιτόκιο κάτω από το 0, γεγονός που περιορίζει την επέμβαση της στην τροφοδότηση της ρευστότητας.

Ο κ. Bernankeτόνισε επίσης ότι η FED, το υπουργείο Οικονομικών και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) θα εξακολουθούν να στηρίζουν εταιρείες που έχουν πολύ σημαντικό ειδικό βάρος για την αμερικανική οικονομία, με συνεχείς χορηγήσεις και βελτίωσης των όρων που διέπουν τις υποχρεώσεις τους έναντι στο αμερικανικό δημόσιο.

Στην ομιλία του ο κ. Bernanke δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο γεγονός ότι η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να δέχεται σημαντικές πιέσεις, παρόλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις αρμόδιες αρχές. Η ραγδαία υποχώρηση των καταναλωτικών δαπανών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, το πραγματικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) υποχώρησε σε ποσοστό 0,5% το γ΄ τρίμηνο σε ετήσια βάση, με την καταναλωτική δαπάνη να σημειώνει πτώση 3,7%", σημείωσε ο επικεφαλής της Fed. Τα στοιχεία αυτά, δείχνουν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σε θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας, γεγονός που καθιστά την πρόβλεψη για την έξοδο από την κρίση αδύνατη.

REPORTER.GR

No comments:

Share |