Monday, December 1, 2008

Ελλάδα: Στο 2,9% κατηφόρησε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο!

Στο 2,9% κατηφόρησε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο!


"Ελεύθερη πτώση" σημειώνει ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, την στιγμή που πληθαίνουν οι «φωνές» των αναλυτών στην παγκόσμια κοινότητα και οι οποίες κάνουν λόγο για επιστροφή του «τέρατος» του αποπληθωρισμού. Δηλαδή της καθολικής μείωσης των τιμών των προϊόντων. Πληροφορίες από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, φέρουν τον πληθωρισμό να σημειώνει το Νοέμβριο πτώση μίας ολόκληρης ποσοστιαίας μονάδας (! ) και να διαμορφώνεται στα επίπεδα του 2,9% από 3,9% που «έτρεχε» τον Οκτώβριο και 4,6% τον Σεπτέμβριο.
H πρωτοφανής υποχώρηση του πληθωρισμού κάτω από τα επίπεδα ρεκόρ που είχαν καταγραφεί τους προηγούμενους μήνες έρχεται ως αποτέλεσμα της πτώσης των τιμών των καυσίμων σε διεθνές επίπεδο αλλά και της εξασθένησης της εγχώριας κατανάλωσης.
Ήδη οι έμποροι κάνουν λόγο για σημαντική πτώση του τζίρου, για πελάτες που ψωνίζουν μόνο από τις... βιτρίνες ενώ περιορισμένη
είναι η καταναλωτική ζήτηση και στα σούπερ μάρκετ παρά την σταθεροποίηση των τιμών των προϊόντων.

Μάλιστα στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία εκτιμούν πως αν τα δεδομένα στις τιμές των καυσίμων και των προϊόντων στα σούπερ-μάρκετ δεν αλλάξουν, τον Δεκέμβριο ο τιμάριθμος θα σημειώσει νέα υποχώρηση και δη στην περιοχή του 2,4% με 2,5%. Η υποχώρηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή σε αυτά τα επίπεδα συμβαδίζει με το αναθεωρημένο στόχο του οικονομικού επιτελείου για μέσο πληθωρισμό 4,3% φέτος. Για το 2009 η κυβέρνηση εκτιμά ότι ο μέσος πληθωρισμός δεν θα ξεπεράσει το 3% από 3,2% που προέβλεπε το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.

REPORTER.GR

No comments:

Share |