Monday, December 1, 2008

Ορφανίδης: Απαισιόδοξες εκτιμήσεις για οικονομία

Ορφανίδης: Απαισιόδοξες εκτιμήσεις για οικονομία



Στο 2% υπολογίζεται να ανέλθει ο ρυθμός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας το 2009, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιου Ορφανίδη. Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ο κ. Ορφανίδης σημείωσε ότι το 2009 θα είναι πιο δύσκολος χρόνος από το 2008 τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας.

Ο κύριος Ορφανίδης ανέφερε συγκεκριμένα ότι αναμένεται η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση να επηρεάσει κυρίως τον τομέα των κατασκευών, τον εγχώριο χρηματοοικονομικό τομέα αλλά και τον τουρισμό. Παράλληλα, σημείωσε ότι η μειωμένη εμπιστοσύνη του κοινού αναμένεται να οδηγήσει τους καταναλωτές στη συγκράτηση των δαπανών τους.

Όσον αφορά στο μέτωπο των τιμών, ανέφερε ότι σημαντική επιτάχυνση παρατηρήθηκε στο ρυθμό του πληθωρισμού κατά το τρέχον έτος. Συγκεκριμένα, είπε, η άνοδος του πληθωρισμού που παρατηρήθηκε το Δεκέμβριο του 2007 συνεχίστηκε και στο 2008 με την άνοδο του δείκτη τιμών καταναλωτή να φθάνει το 5,24% τον Οκτώβριο του 2008.

Η ραγδαία άνοδος του πληθωρισμού αν και οφείλεται στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου, εντούτοις επηρεάστηκε σημαντικά από την υπερθέρμανση του ρυθμού αύξησης του δανεισμού από τους κύπριους πολίτες, κάτι για ο οποίο η ΚΤ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου το 2007», τόνισε ο διοικητής.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |