Thursday, November 20, 2008

Μην προδίδετε το χαρτοφυλάκιό σας ποτέ

Μην προδίδετε το χαρτοφυλάκιό σας ποτέ

Είναι κοινός τόπος πλέον για τους επενδυτές, παγκοσμίως, η πώληση μετοχών, κυρίως για λόγους «ασφάλειας». Είναι όμως πραγματικά ασφαλής η κίνηση αυτή; Όπως δήλωσε πρόσφατα ο Warren Buffett σε αμερικάνικες εφημερίδες, «οι άνθρωποι που κρατούν μετρητά αισθάνονται ασφαλείς. Δεν θα έπρεπε. Έχουν επιλέξει έναν πόρο ο οποίος τους αποφέρει απολύτως τίποτα και σίγουρα πρόκειται να υποτιμηθεί».
Η πώληση λοιπόν των μετοχών δεν είναι λογική, είναι όμως πολύ ελκυστική. Γιατί; Διότι, όπως εξηγούν οι αναλυτές είμαστε καταδικασμένοι να επηρεαζόμαστε από τα συναισθήματα και δη αυτά των συνανθρώπων μας.

Σύμφωνα με τον μακροοικονομικό αναλυτή Jason Zweig, μπορείς να «κολλήσεις» συναισθήματα από άλλους όσο εύκολα κολλάς μια γρίπη. Φανταστείτε τι γίνεται όταν περιβάλλεστε από εκατοντάδες επενδυτών οι οποίοι πανικοβάλλονται 24/7 από τα δημοσιεύματα.

Ο πανικός, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, κάνει την απόκριση των επενδυτών λιγότερο δημιουργική, με λιγότερη σκέψη και εμπιστοσύνη. Να λοιπόν τι προτείνει ο αναλυτής Robert Brokamp για την επίτευξη μιας θετικής απόκρισης προς την ασταθή αγορά των ημερών μας:

1. Ισορροπήστε ξανά το χαρτοφυλάκιό σας

Όπως και να σχεδιάζατε το ιδανικό χαρτοφυλάκιό, σίγουρα αυτή τη στιγμή πόρρω απέχει από εκείνο. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία τώρα, επισημαίνει ο αναλυτής, να επανατοποθετήσετε οσαδήποτε επιπλέον μετρητά έχετε.

2. Μην ξεχνάτε το πλάνο συνταξιοδότησης

Αν φυλάτε κεφάλαια για τη συνταξιοδότησή σας, συνεχίστε να τα επενδύετε, συμβουλεύει ο Brokamp. Ψάξτε για εταιρίες των οποίων η αναλογία P/E βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο πενταετίας, προτείνει, ή μετοχές με ισχυρή πληρωμή μερίσματος.

3. Εξοφλήστε το δάνειο

Η εξόφληση του φόρτου χρέους όχι μόνο θα προσφέρει εγγυημένη απόδοση αλλά και θα δώσει νέα ώθηση στις επενδύσεις σας, τονίζει ο αναλυτής.

Με όλο αυτό τον πανικό που επικρατεί, από τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης, είναι δύσκολο να μείνει κανείς αδρανής. Αντισταθείτε όμως, συμβουλεύουν οι αναλυτές, και μην πουλήσετε, το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να υπονομεύσετε τις μακροχρόνιες αποδόσεις σας.

REPORTER.GR

No comments:

Share |