Thursday, November 20, 2008

Ενίσχυση ζητάει η βιομηχανία αυτοκινήτων

Ενίσχυση ζητάει η βιομηχανία αυτοκινήτων

Εκκληση για κρατικές ενισχύσεις απευθύνουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, προειδοποιώντας ότι διακυβεύεται το μέλλον του κλάδου εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης.

Εταιρείες αυτοκινήτων σε ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία και Ιταλία απηύθυναν χθες έκκληση για οικονομική βοήθεια, εντείνοντας τους φόβους για την απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας και μιας παρατεταμένης, επώδυνης ύφεσης.

Στην Ευρώπη, η γαλλική προεδρία τάχθηκε υπέρ της λήψης μέτρων για τη στήριξη της αυτοκινητοβιομηχανίας. Στη Γερμανία, η Opel -τμήμα της General Motors- έχει ήδη ζητήσει από την κυβέρνηση να εγγυηθεί για δάνεια που ενδεχομένως να χρειασθεί σε περίπτωση χρεοκοπίας της GM.

Εν τω μεταξύ, η γερμανική εταιρεία ηλιακής ενέργειας SolarWorld υπέβαλε προσφορά, ύψους ενός δισ. ευρώ, για την εξαγορά της Opel, σε μια συμφωνία που θα δημιουργούσε την πρώτη, φιλική προς το περιβάλλον ευρωπαϊκή εταιρεία αυτοκινήτων.

Στη Βρετανία, η Ένωση Κατασκευαστών και Αντιπροσώπων Αυτοκινήτου (SMMT), καθώς και η Ομοσπονδία Βιομηχανίας Αυτοκινήτου (RMIF) ζήτησαν από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα ώστε να προστατεύσει τον κλάδο από την πιστωτική κρίση. Στο Μιλάνο, ο επικεφαλής του ιταλικού ομίλου Fiat Λούκα Κορντέρο ντι Μοντετσέμολο, επέμεινε ότι η Ευρώπη πρέπει να βρει έναν τρόπο στήριξης της βιομηχανίας αυτοκινήτων.



Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι επικεφαλής των τριών μεγάλων εταιρειών του Ντιτρόιτ -GM, Ford και Chrysler- συναντήθηκαν και χθες με αξιωματούχους του Κογκρέσου, προβάλλοντας επιχειρήματα για οικονομική βοήθεια ύψους 25 δισ. δολαρίων.

Στην Ασία, η Toyota Motor ανακοίνωσε τη διακοπή της παραγωγής σε όλα τα εργοστάσιά της στη Βόρεια Αμερική για δύο ημέρες του Δεκεμβρίου, την ώρα που η Nissan Motors προέβη σε νέες, απαισιόδοξες προβλέψεις για τις προοπτικές του κλάδου και για μηδενικά κέρδη στο εξάμηνο Οκτωβρίου-Μαρτίου.

Αλλά και οι εταιρείες αυτοκινήτων στην Κίνα ζητούν από υποστήριξη από την κυβέρνηση, με τη μορφή επιδοτήσεων, ευνοϊκότερων προδιαγραφών και μεγαλύτερης προστασίας από τον ανταγωνισμό.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |