Thursday, November 20, 2008

Σε χαμηλά 3,5 ετών το αργό- Στα 49,62 δολ

Σε χαμηλά 3,5 ετών το αργό- Στα 49,62 δολ

Ασταμάτητη φαίνεται πως είναι η «βουτιά» του αργού, που έκλεισε κάτω και από τα 50 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το Μάιο του 2005. Η πτώση του αποδίδεται στην κρίση που ταλανίζει τις οικονομίες σε παγκόσμιο επίπεδο και την συνεπακόλουθη μείωση της ζήτηση για καύσιμα.
Σε χαμηλά 3,5Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για παράδοση Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 7,5% στα 49,62 δολάρια το βαρέλι. Σημειώνεται ότι το αργό έχει υποχωρήσει περίπου 100 δολάρια από τα ιστορικά υψηλά του Ιουλίου, αφού λόγω της διευρυμένης οικονομικής κρίσης η ζήτηση έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 23 ετών. Ωστόσο τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου έληξαν σήμερα, ανοίγοντας το δρόμο για τα συμβόλαια Ιανουαρίου, τα οποία σημείωσαν σήμερα πτώση της τάξεως του 8,6% στα 49,44 δολάρια το βαρέλι. Το συμβόλαιο του Ιανουαρίου για το μπρεντ υποχώρησε κατά 7,5% στα 47,86 δολάρια το βαρέλι.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η προσοχή όλων επικεντρώνεται τώρα στην εξέλιξη της ζήτησης, και τα μέχρι στιγμής στοιχεία δικαιολογούν τις πωλήσεις που σημειώνονται. Εξ άλλου, προσθέτουν, οι επενδυτές έχουν συνδέσει την πορεία του Dow Jones με την πορεία της οικονομίας, και τον τελευταίο καιρό καταγράφονται μεγάλες απώλειες στο δείκτη.

Σε χθεσινή έκθεσή της η Deutsche Bank εκτιμά ότι το αργό ενδέχεται να φτάσει τα 40 δολάρια το βαρέλι μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο, λόγω της κατακόρυφης πτώσης της ζήτησης και της μείωσης του κόστους εξόρυξης. Ο οίκος θεωρεί ότι τα αποθέματα είναι ήδη πολύ παραπάνω από αυτά που χρειάζεται η αγορά, την ίδια ώρα που η ζήτηση διαμορφώνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ο ΟΠΕΚ χρειάζεται να μειώσει την παραγωγή κατά 2,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ώστε να υπάρξει άμεσος αντίκτυπος στην αγορά, προσθέτει η Deutsche Bank. Ωστόσο, αυτό, μάλλον δε θα συμβεί, αφού τα μέλη εμφανίζονται απρόθυμα, λόγω του γεγονότος ότι ήδη έχουν μειωθεί τα έσοδα τους από την πτώση των τιμών του αργού.

REPORTER.GR

No comments:

Share |