Thursday, November 20, 2008

Ιαπωνία: Η μεγαλύτερη μείωση των εξαγωγών σε επτά χρόνια

Ιαπωνία: Η μεγαλύτερη μείωση των εξαγωγών σε επτά χρόνια


Με τον ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα περίπου επτά ετών μειώθηκε οι εξαγωγές της Ιαπωνίας τον Οκτώβριο, καθώς η ενδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης πάγωσαν τις πωλήσεις αυτοκινήτων και ηλεκτρονικών.

Οι εξαγωγές, κύριος μοχλός ανάπτυξης της ιαπωνικής οικονομίας τα έξι τελευταία χρόνια, μειώθηκαν 7,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Δεκέμβριο του 2001, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομίας της χώρας στο Τόκιο. Οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι οι εξαγωγές θα μειωθούν 8%.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei [.N225] 225 υποχώρησε 4,1% εν μέσω ανησυχιών ότι τα κέρδη των εξαγωγέων θα περιοριστούν καθώς η παγκόσμια συρρίκνωση απλώνεται στην Ασία, όπου οι ιαπωνικές εξαγωγές μειώθηκαν τον μήνα που πέρασε για πρώτη φορά σε έξι χρόνια. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες Isuzu Motors Ltd. και Hino Motors Ltd. ανακοίνωσαν σήμερα ότι σχεδιάζουν να μειώσουν την παραγωγή τους εξ αιτίας των χαμηλότερων πωλήσεων στο εξωτερικό.

Το γιέν [JPY=X] διαπραγματεύθηκε στα 95,72 ανά δολάριο ΗΠΑ στις 12:16 μ.μ. στο Τόκιο από 95,88 που ήταν πριν από την ανακοίνωση των εξαγωγών. Το ιαπωνικό νόμισμα έχει ανατιμηθεί 9,2% από τον Σεπτέμβριο, περιορίζοντας τα κέρδη των εξαγωγέων.

Η οικονομία της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, μετά την είσοδο των ΗΠΑ και της Ευρώπης σε ύφεση, καθώς οι εταιρείες μείωσαν τις δαπάνες τους. Η ανάπτυξη στην Κίνα, τη μεγαλύτερη εμπορική εταίρο της Ιαπωνίας, μειώθηκαν επί τέσσερα τρίμηνα.

Η σημερινή έκθεση έδειξε ότι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση βλάπτει τη ζήτηση από τις αναδυόμενες αγορές οι οποίες είχαν τονώσει την ανάπτυξη των ιαπωνικών εξαγωγών καθώς ΗΠΑ και Ευρώπη ταλαντεύονται. Οι εξαγωγές στην Ασία μειώθηκαν 45, σημειώνοντας πτώση για πρώτη φορά πλέον των έξι ετών. Οι εξαγωγές στην Κίνα μειώθηκαν για πρώτη φορά σε τρία χρόνια.

Οι εξαγωγές της Ιαπωνίας στην Ευρώπη μειώθηκαν 12,7%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μείωση από τον Δεκέμβριο του 2001 και η ζήτηση από τις ΗΠΑ μειώθηκε 19%.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν 7,4%, με αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα να διαμορφωθεί στα 63,9 δισ. γιέν (666 εκατ. δολ.), το τρίτο έλλειμμα φέτος.

Οι εξαγωγές ιαπωνικών αυτοκινήτων μειώθηκαν 15%, ανακοίνωσε το υπουργείο.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |