Wednesday, October 8, 2008

Βρετανία: Τα σημεία - κλειδιά του σχεδίου διάσωσης των τραπεζών

Βρετανία: Τα σημεία - κλειδιά του σχεδίου διάσωσης των τραπεζών

Σχέδιο ενίσχυσης των «πληγέντων» τραπεζών και στήριξης του χρηματοοικονομικού συστήματος ανακοίνωσε την Τετάρτη η βρετανική κυβέρνηση. Ακολουθούν μερικά από τα βασικά μέτρα που προβλέπει το πακέτο.

ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ

Η κυβέρνηση θα διαθέσει τουλάχιστον 50 δισ. στερλίνες για την αγορά μεριδίων στις τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου με σκοπό την ενδυνάμωση της κεφαλαιακής τους βάσης. Οι τράπεζες θα αντλήσουν 25 δισ. στερλίνες υπό τη μορφή προνομιούχων μετοχών ή πάγιων τοκοφόρων μετοχών (permanent interest bearing shares – PIBS) έως το τέλος του έτους. Η κυβέρνηση θα συνδράμει επίσης σε αυξήσεις κοινού μετοχικού κεφαλαίου, εφόσον της ζητηθεί, και διατίθεται να χορηγήσει τουλάχιστον 25 δισ. στερλίνες ως πρόσθετη βοήθεια.

ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ

Η Τράπεζα της Αγγλίας θα εκταμιεύσει δάνεια ύψους τουλάχιστον 200 δισ. στερλινών στις τράπεζες μέσω ανοικτών προσφορών με στόχο τη διασφάλιση ικανοποιητικών επιπέδων ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα. Μέχρι να επιτευχθεί η σταθεροποίηση των αγορών, η τράπεζα θα συνεχίσει τη διενέργεια ανοικτών προσφορών, διαθέτοντας δάνεια τριών μηνών σε στερλίνες και μίας εβδομάδας σε δολάρια έναντι ισχυρών εξασφαλίσεων.

ΧΡΕΟΣ

Προκειμένου να αναχρηματοδοτηθούν οι τράπεζες ώστε να πληρούν τις υποχρεώσεις αποπληρωμής, η κυβέρνηση θα εγγυηθεί για ένα προσωρινό διάστημα νέες εκδόσεις βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων χρεωστικών τίτλων από τις τράπεζες, οι οποίες εκτιμώνται ότι θα ανέλθουν σε 25 δισ. στερλίνες περίπου.

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΠΩΦΕΛΗΘΕΙ;

Οι τράπεζες που έχουν επιβεβαιώσει ήδη τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης κεφαλαίων είναι η Abbey, η οποία ανήκει στην ισπανική Santander, καθώς και οι Barclays HBOS, HSBC, Lloyds TSB Nationwide Building Society, Royal Bank of Scotland και η Standard Chartered. Η HSBC δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει αυτά τα κεφάλαια προς το παρόν.

Τα υπόλοιπα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του Ηνωμένου Βασιλείου, Συμπεριλαμβανομένων και όσων ανήκουν σε ξένα κεφάλαια, έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |