Wednesday, October 8, 2008

Μείωση επιτοκίων από κεντρικές τράπεζες

Συντονισμένη μείωση επιτοκίων από 6+1 Κεντρικές Τράπεζες


Σε συντονισμένη μείωση των επιτοκίων προχώρησαν έξι Κεντρικές Τράπεζες την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου, στην προσπάθεια τους να ρίξουν όσα πυρομαχικά έχουν στον αγώνα κατά της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης. Παράλληλα, η Ιαπωνία τάχθηκε υπέρ της νέας παρέμβασης από τις Τράπεζες της Δύσης, αν και επέλεξε να διατηρήσει σταθερό το κόστος δανεισμού της. Ξεχωριστά, τη συντονισμένη κίνηση των έξι δυτικών τραπεζών ακολούθησε η Κίνα που μείωσε τα επιτόκια.

Οι Κεντρικές Τράπεζες που προχώρησαν στην ιστορική αυτή συντονισμένη παρέμβαση είναι οι ακόλουθες: Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT), Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), Τράπεζα της Σουηδίας (Sveriges Riksbank) και Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB).

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, η τελευταία συντονισμένη παρέμβαση κεντρικών τραπεζών για μείωση των επιτοκίων συνέβη το Νοέμβριο του 2001, στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά:

- Για την Fed: Η νομισματική επιτροπή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FOMC) προχώρησε σε μείωση του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων κατά 50 μονάδες βάσης στο 1 ½ ποσοστιαία μονάδα. Στην επίσημη ανακοίνωση της η FOMC αναφέρει πως προχώρησε σε αυτή τη δράση, καθώς τα μακροοικονομικά στοιχεία δείχνουν πως υπάρχει εξασθένιση της οικονομικής δραστηριότητας και περιορισμός των πληθωριστικών πιέσεων. Παράλληλα, το διοικητικό συμβούλιο της Fed ενέκρινε τη μείωση του προεξοφλητικού επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης στο 1 ¾ ποσοστιαίες μονάδες. Σημειώνεται πως οι αποφάσεις για τη μείωση τόσο του επιτοκίου ομοσπονδιακών κεφαλαίων, όσο και του προεξοφλητικού επιτοκίου ήταν ομόφωνη.

- Για την ΕΚΤ: Η νομισματική αρχή της Ευρωζώνης, μέσω τηλεδιάσκεψης όλων των μελών του Δ.Σ.- προέβη σε μείωση κατά 50 μονάδων βάσης του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης στο 3,75% από 4,25%. Παράλληλα, και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα μειωθούν κατά 50 μονάδες βάσης 4,75% από 5,25% και στο 2,75% από 3,25% αντιστοίχως.

- Για την Τράπεζα της Αγγλίας: Λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής, τα μέλη της επιτροπής αποφάσισαν να επισπεύσουν τη συνάντηση τους και αποφάσισαν να χαμηλώσουν κατά 50 μονάδες βάσης το κόστος δανεισμού στο 4,5%. Τα πρακτικά της συνάντησης θα δημοσιοποιηθούν στις 22 Οκτωβρίου. Σημειώνεται πως η προηγούμενη μείωση των επιτοκίων είχε συμβεί στις 10 Απριλίου του 2008, οπότε η νομισματική επιτροπή είχε αποφασίσει τη μείωση του διατραπεζικού επιτοκίου στο 5%.

- Για την Τράπεζα του Καναδά: Η νομισματική αρχή προχώρησε σε μείωση του στόχου για το διατραπεζικό επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης στο 2 ½ %.

- Για την Riksbank: To εκτελεστικό συμβούλιο αποφάσισε να μειώσει το επιτόκιο σε repo κατά 50 μονάδες βάσης στο 4,25%.

- Για την SNB: Η Κεντρική Τράπεζα μείωσε κατά 50 μονάδες βάσης το κόστος δανεισμού στο 2,5% από 3%.

- Η Τράπεζα της Ιαπωνίας καλωσόρισε τις αποφάσεις των ως άνω έξι κεντρικών τραπεζών και "ελπίζει πως αυτές οι δράσεις θα συνεισφέρουν στη διασφάλιση τόσο των χρηματοπιστωτικών συστημάτων και οικονομιών αυτών των χωρών". Η νομισματική αρχή δικαιολόγησε την απόφαση της να μην μειώσει το κόστος δανεισμού, επισημαίνοντας πως τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλά και οι συνθήκες παραμένουν "διευκολυντικές" (accomodative). Ωστόσο, επισήμανε πως έχει πραγματοποιήσει αποφασιστικές δράσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας στο σύστημα, ενώ τόνισε πως η χρηματοπιστωτική αγορά της Ιαπωνίας είναι σταθερή σε σχέση με τις υπόλοιπες εκβιομηχανισμένες χώρες.

Ξεχωριστά, η Τράπεζα της Κίνας μείωσε για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις εβδομάδες το ύψος των επιτοκίων της χώρας στο 6,93%.

Τέλος, δύο νέες παρεμβάσεις ανακοίνωσε η ΕΚΤ το απόγευμα της Τετάρτης, μετά τη σημερινή απόφαση της να μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης.

Συγκεκριμένα, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αποφάσισε μέσω τηλεδιάσκεψης, να προχωρήσει στα ακόλουθα μέτρα:

* Από τις 15 Οκτωβρίου, οι βασικές δημοπρασίες αναχρηματοδότησης θα πραγματοποιηθούν με σταθερό επιτόκιο επιτόκιο. Το μέτρο θα ισχύσει για όσο κριθεί απαραίτητο, αλλά τουλάχιστον έως τις 20 Ιανουαρίου του 2009.

* Παράλληλα, από τις 9 Οκτωβρίου, η ECB θα μειώσει το σύστημα δανεισμού των υφιστάμενων διευκολύνσεων του Ευρωσυστήματος (corridor) από 200 μονάδες βάσης σε 100 μονάδες βάσης κοντά στο επιτόκιο των βασικών δημοπρασιών αναχρηματοδότησης. Επομένως από τις 9 Οκτωβρίου, το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα μειωθεί από τις 100 μονάδες βάσης στις 50 μονάδες βάσης πάνω από το επιτόκιο της βασικής διαδικασίας αναχρηματοδότησης, ήτοι στο 4,25%.

CAPITAL.GR

=======================================================


Μείωση επιτοκίων από κεντρικές τράπεζες



Σε αιφνιδιαστική μείωση του κόστους δανεισμού κατά 50 μονάδες βάσης προέβηκαν έξι μεγάλες κεντρικές τράπεζες το απόγευμα της Τετάρτης, σε μια συντονισμένη προσπάθεια να τονώσουν την εμπιστοσύνη των αγορών και να αποτρέψουν την απότομη επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος. Η κίνηση των τραπεζών ανέστρεψε την πορεία των αμερικανικών futures προμηνύοντας άνοδο πέραν του 2%, ενώ προηγουμένως έδειχναν πτώση 4.3%. Έδωσαν επίσης ώθηση στις ευρωπαϊκές αγορές και στο ΧΑΚ, που εξακολουθούν όμως να κινούνται σε αρνητικό έδαφος.

Μετά την απόφαση, το επιτόκιο της ΕΚΤ μειώθηκε στο 3,75%. Στην συντονισμένη κίνηση των κεντρικών τραπεζών, συμμετείχαν επίσης η Fed, η Τρ. της Αγγλίας, και οι κεντρικές τράπεζες του Καναδά, της Ελβετίας και της Σουηδίας. Η Τρ. της Ιαπωνίας στηρίζει την κίνηση των έξι τραπεζών. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας επίσης προέβηκε, ξεχωριστά, σε μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 27 μονάδες βάσης, την δεύτερη μείωση σε τρεις βδομάδες.

«Καθόλη τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης», αναφέρει η ΕΚΤ σε ανακοίνωση της, «οι κεντρικές τράπεζες έχουν συμμετάσχει σε συνεχείς, στενές επαφές και έχουν συνεργαστεί σε άνευ προηγουμένου κοινές κινήσεις, όπως η παροχή ρευστότητας για να περιοριστούν οι πιέσεις στις χρηματοοικονομικές αγορές».

«Οι πληθωριστικές πιέσεις άρχισαν να περιορίζονται σε αριθμό χωρών, εν μέρει λόγω της σημαντικής μείωσης των τιμών του πετρελαίου και άλλων εμπορευσίμων. Οι πληθωριστικές προσδοκίες έχουν αρχίσει να πέφτουν», συνεχίζει. «Η πρόσφατη εντατικοποίηση της χρηματοοικονομικής κρίσης έχει ενισχύσει τους αναπτυξιακούς κινδύνους για την οικονομία, και έχει επίσης περιορίσει περισσότερο τους πληθωριστικούς κινδύνους. Επομένως, επιβάλλεται η μερική χαλάρωση των νομισματικών συνθηκών», σημειώνει.

«Στην ευρωζώνη, οι πληθωριστικοί κίνδυνοι έχουν περιοριστεί ακόμα περισσότερο. Πρέπει να αποφευχθεί δεύτερος κύκλος πληθωριστικών πιέσεων στον καθορισμό τιμών και μισθών. Διατηρώντας τις πληθωριστικές προσδοκίες εντός των στόχων μας και διασφαλίζοντας την σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα θα ενισχύσει την αειφόρο ανάπτυξη και την αγορά εργασίας, και να συμβάλει στην χρηματοοικονομική σταθερότητα», αναφέρει η ΕΚΤ.

Η απόφαση της ΕΚΤ ήταν ομόφωνη.

Παραθέτουμε αυτούσια τη σχετική ανακοίνωση της ΕΚΤ:

Τhroughout the current financial crisis, central banks have engaged in continuous close consultation and have cooperated in unprecedented joint actions such as the provision of liquidity to reduce strains in financial markets.

Inflationary pressures have started to moderate in a number of countries, partly reflecting a marked decline in energy and other commodity prices. Inflation expectations are diminishing and remain anchored to price stability. The recent intensification of the financial crisis has augmented the downside risks to growth and thus has diminished further the upside risks to price stability.

Some easing of global monetary conditions is therefore warranted. Accordingly, the Bank of Canada, the Bank of England, the European Central Bank (ECB), the Federal Reserve, Sveriges Riksbank and the Swiss National Bank are today announcing reductions in policy interest rates. The Bank of Japan expresses its strong support of these policy actions.

The Governing Council of the ECB, by means of teleconferencing, has taken the following monetary policy decisions:

• The minimum bid rate on the main refinancing operations of the Eurosystem will be reduced by 50 basis points to 3.75 %, with effect from the main refinancing operation to be settled on 15 October 2008.
• The interest rate on the marginal lending facility will be reduced by 50 basis points to 4.75 %, with immediate effect.
• The interest rate on the deposit facility will be reduced by 50 basis points to 2.75 %, with immediate effect.

In the euro area, upside inflationary risks have recently decreased further. It remains imperative to avoid broad-based second-round effects in price and wage-setting. Keeping inflation expectations firmly anchored in line with our objective and securing price stability in the medium term will support sustainable growth and employment and contribute to financial stability.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |