Thursday, October 23, 2008

ΔΝΤ: Ενδεχόμενο κατάρρευσης και άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών

ΔΝΤ: Ενδεχόμενο κατάρρευσης και άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών


Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το ενδεχόμενο κατάρρευσης περισσότερων ευρωπαϊκών τραπεζών θεωρεί όμως απίθανο ένα σενάριο γενικευμένης κρίσης.

Η ιδιωτική χρηματοδότηση είναι σχεδόν ανύπαρκτη και οι τράπεζες θα πρέπει να βασισθούν σε κρατικές παρεμβάσεις, πωλήσεις στοιχείων ενεργητικού και συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων, αναφέρει στην εξαμηνιαία έκθεσή του το ΔΝΤ

Παράλληλα, προειδοποιεί για σχεδόν μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης για την οικονομία της Ευρωζώνης την επόμενη χρονιά, μόλις στο 0,2%. Για φέτος, το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας κατά 1,3%.

Δυσοίωνες όμως είναι και οι προβλέψεις του Βρετανού πρωθυπουργού, Γκόρντον Μπράουν, τονίζοντας ότι η κρίση αναμένεται να οδηγήσει τη βρετανική οικονομία σε ύφεση. Οι πωλήσεις βρετανικών κατοικιών έχουν μειωθεί κατά 62% από τα υψηλά του Δεκεμβρίου 2006.

Η κυβέρνηση προωθεί ειδική, ευνοϊκή μεταρρύθμιση που αφορά τις κατασχέσεις ακινήτων λόγω μη εξυπηρετούμενων οφειλών. Τέλος, η Yorkshire Building Society έσπευσε σε διάσωση της Barnsley Building, σε μία ακόμη συμφωνία μεταξύ κατασκευαστικών εταιρειών στη Βρετανία, λόγω της κρίσης.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |