Thursday, October 23, 2008

Το νέο εφιαλτικό σενάριο για το ΧΑ και τις τράπεζες - Τι λένε τα Hedge funds

Το νέο εφιαλτικό σενάριο για το ΧΑ και τις τράπεζες - Τι λένε τα Hedge funds

Με απώλειες που αγγίξουν το 65% με 70% για τις τραπεζικές μετοχές από τα υψηλά του 2007 ή από τις αρχές του 2008 ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Οι τράπεζες με την μικρότερη έκθεση άμεσα στην κρίση εμφανίζουν τις μεγαλύτερες απώλειες , γιατί συμβαίνει αυτό και το κυριότερο γιατί αποχωρούν τα funds και το ακόμη κυριότερο τι προβλέπουν τώρα παράγοντες που κινούν τα νήματα της χρηματιστηριακής αγοράς;
Το «Reporter» ρωτώντας στελέχη Hedge funds ειδικά από τις ΗΠΑ όπου δραστηριοποιούνται εκ των μεγαλύτερων funds στον κόσμο π.χ. το Bridgewater , το Farallon , το Caxton και πολλά άλλα αναφέρουν ότι οι παρενέργειες της κρίσης τώρα καθίσταται πραγματικά ορατές.

Θεωρούν ότι τα hedge funds αυτή την περίοδο προσπαθούν να προστατεύσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και για τον λόγο αυτό ρευστοποιούν από τις αναδυόμενες αγορές. Λόγω μόχλευσης και leverage δηλαδή δανεισμού πολλά hedge funds καταγράφουν τεράστιες απώλειες τα οποία σε αυτή την φάση προσπαθούν να συγκεντρώσουν ρευστότητα και να μειώσουν δραστικά το ρίσκο.

Αν η τάση ρευστοποιήσεων συνεχισθεί ή ενταθεί τότε είναι πιθανό να σημειωθεί νέα μεγάλο κύμα υποχώρησης των χρηματιστηρίων. Οι απόψεις των hedge funds σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις τραπεζιτών φέρνουν στο φως ίσως το πιο εφιαλτικό σενάριο για τις τράπεζες όσον αφορά τις αποτιμήσεις.

Με βάση το πλέον απαισιόδοξο σενάριο που έχει έως τώρα δημοσιοποιηθεί προβλέπεται μια υποχώρηση των χρηματιστηρίων από τα τρέχοντα επίπεδα 30% έως 40%. Σε μια τέτοια περίπτωση το ΧΑ όχι μόνο θα βρεθεί στις 1800 μονάδες αλλά μπορεί να οδηγηθεί και προς τις 1500 ή και ακόμη χαμηλότερα προς τις 1200 μονάδες.

Σε μια τέτοια περίπτωση η Εθνική θα μπορούσε να βρεθεί ακόμη και κάτω από τα 10 ευρώ ή οι άλλες μεγάλες τράπεζες , μεταξύ 6 και 7ευρώ.Το σενάριο αυτό θεωρείται άκρως απαισιόδοξο , δεν μπορεί να στηριχθεί τεχνικά , αλλά δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί εξωπραγματικό.

Η αλήθεια είναι ότι στις 1900και 1800 μονάδες υπάρχουν ισχυρά σημεία στήριξης και η πορεία του ΧΑ θα εξαρτηθεί από τις διαθέσεις των hedge funds που πωλούν μαζικά. Αν διασπαστούν τα επίπεδα αυτά όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. To μεγάλο ερωτηματικό βεβαίως είναι ποιοι αγοράζουν. Κατά βάση νέα Hedge funds ,pension funds και θεσμικά χαρτοφυλάκια γενικότερα.

REPORTER.GR

No comments:

Share |