Thursday, October 23, 2008

Οι 6 μεγαλύτερες τράπεζες θα εφαρμόσουν τα μέτρα της κυβέρνησης

Οι 6 μεγαλύτερες τράπεζες θα εφαρμόσουν τα μέτρα της κυβέρνησης

Στο βωμό του κοινού συμφέροντος, των κοινών αναγκών και προβλημάτων οι τραπεζίτες συμφώνησαν με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη να εφαρμόσουν καθολικά τα μέτρα της κυβέρνησης για την προστασία του τραπεζικού συστήματος υπό την μορφή ρευστότητας και κεφαλαιακής ενίσχυσης κατά 28 δις ευρώ. Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ υπό την παρουσία του υπουργού οικονομίας Γ Αλογοσκούφη , Γ Προβόπουλου διοικητή της ΤτΕ καιτων τραπεζιτών Τ. Αράπογλου διοικητή της Εθνικής ο οποίος επέστρεψε νωρίτερα από το εξωτερικό , τον Γ Κωστόπουλο της Alpha, τον Ν Νανόπουλο της Eurobank , τον Μ Σάλλα της Πειραιώς , τον Δ Μηλιάκο της ΑΤΕ, τον Α. Φιλιππίδη του ΤΤ και τον Α. Κροντηρά της Emporiki bank συμφώνησαν ότι όλοι οι παρευρισκόμενοι πλην την Emporiki ( θα κάνει χρήση των μέτρων της Γαλλικής κυβέρνησης αφού βασικός μέτοχος είναι η Credit Agricole ) θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας τους και των κεφαλαίων τους.

Δηλαδή η Εθνική , Alpha , Eurobank , Πειραιώς , ΑΤΕ και ΤΤ θα κάνουν χρήση και των 2 δεσμών μέτρων δηλαδή καιρευστότητα θα λάβουν από το ελληνικό δημόσιο και αύξηση κεφαλαίου θα πραγματοποιήσουν. Η ρευστότητα ύψους 23 δις ευρώ θα κατανεμηθεί με κριτήρια μεριδίων αγοράς ενώ η κεφαλαιακή ενίσχυση με κριτήρια ενεργητικού , καταθέσεων και χορηγήσεων.

Το μεγάλο ερωτηματικό πάντως ήταν η αλλαγή στάσης της Εθνικής καθώς αρχικώς δεν θα συμμετείχε και εν συνεχεία αποδέχθηκε τα μέτρα. Είναι προφανές ότι η Εθνική έπρεπε με την στάση της να στηρίξει τις υπόλοιπες τράπεζες οι οποίες ήθελαν τα μέτρα να έχουν καθολικό χαρακτήρα για προφανείς λόγους. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί άμεσα καιπλέον κάθε τράπεζα θα αξιολογήσει τα δεδομένα και ανάλογα θα προβεί σε κινήσεις ενίσχυσης της ρευστότητας καιτων ιδίων κεφαλαίων.

REPORTER.GR

No comments:

Share |