Thursday, September 18, 2008

Αγωγή πελάτη κατά UBS

Αγωγή πελάτη κατά UBS

Ισχυρισμός ότι η UBS είχε καταστρώσει ένα σχέδιο παρότρυνσης εύπορων Aμερικανών σε πράξεις φοροδιαφυγής, που στοίχσαν στο αμερικανικό δημόσιο πέραν των 300 εκατ. δολαρίων


Ο ελβετικός τραπεζικός κολοσσός της UBS παρέλαβε την Τρίτη μια αγωγή από ένα πρώην βασικό πελάτη της, στο τμήμα ιδιωτικής τραπεζικής, τον κ. Igor Olenicoff. Και αυτό την ίδια στιγμή που οι ομοσπονδιακές εποπτικές αρχές διεξάγουν έρευνα στο τμήμα της τράπεζας που ασχολείται με την παροχή υπεράκτιων υπηρεσιών, για το θέμα υποβοήθησης αμερικανών πολιτών στο να φοροδιαφεύγουν.
Ο κ. Olenicoff, ένας δισεκατομμυριούχος που δραστηριοποιείται στον τομέα ανάπτυξης γης, υπέβαλε την αγωγή εναντίον της UBS και δώδεκα νυν και πρώην αξιωματούχων της σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Santa Ana, στην Καλιφόρνια.

Δελέαζαν πελάτες
Η UBS, μια μικρή ελβετική εταιρεία, δύο ιδιωτικές εταιρείες του Λιχτεντστάιν και αριθμός στελεχών τους, κατηγορούνται μέσα από την αγωγή ότι δελέασαν τον δισεκατομμυριούχο Olenicoff στο να γίνει πελάτης τους και να λάβει μέρος σε μια σειρά από δόλια σχέδια που στόχευαν να ξεγελάσουν την υπηρεσία φόρου εισοδήματος (IRS) της χώρας, ώστε να αποφευχθεί η καταβολή φόρου πολλών εκατομμυρίων.
Αυτή είναι η πρώτη αγωγή που κατατέθηκε εναντίον την UBS από πλούσιο πελάτη της αναφορικά με το θέμα της υποβοήθησης σε φοροδιαφυγή με το κρύψιμο μεγάλων κεφαλαίων σε λογαριασμούς εκτός των ΗΠΑ.
Η υπόθεση βλέπει το φως της δημοσιότητας και για ακόμη ένα λόγο. Διότι σε αυτήν γίνεται ο ισχυρισμός ότι το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της UBS που εξυπηρετούσε τον κ. Olenicoff, ο κ. Bradley C. Birkenfeld, εισέπραξε ένα μεγάλο ποσό αποζημίωσης από την UBS, αφού παραπονέθηκε ότι η UBS ενεθάρρυνε τους υπαλλήλους της στο τμήμα ιδιωτικής τραπεζικής να παραβιάζουν τις νομοθεσίες των ΗΠΑ.

Κάρφωσαν τον πελάτη
Επιπρόσθετα στην αγωγή ο κ. Olenicoff ισχυρίζεται ότι το όνομά του δόθηκε στο IRS το 2005, κάτι που θεωρείται παράξενο για τις ελβετικές τράπεζες, οι οποίες είναι γνωστές για την ευλαβική τήρηση της τραπεζικής μυστικότητας εδώ και αιώνες. Σε αυτά τα πλαίσια ο Olenicoff κατηγορεί τους εναγόμενους για εξαπάτηση και παραβίαση της σχέσεως εμπιστοσύνης που είχαν.
Από την πλευρά της, η UBS δεν προέβη σε σχόλιο εφόσον δεν είχε ακόμη παραλάβει την αγωγή.
Ο κ. Olenicoff ήδη έχει παραβιάσει τον φορολογικό κώδικα των ΗΠΑ. Τον Δεκέμβριο παραδέχθηκε ενοχή για ποινικά αδικήματα που σχετίζονται με την φοροδιαφυγή και που όλα αφορούσαν τους υπεράκτιους τραπεζικούς λογαριασμούς του. Συμφώνησε με τις αρχές όπως καταβάλει οφειλόμενους φόρους 52 εκατ. δολαρίων.
Από την πλευρά του ο κ. Birkenfeld είχε παραδεχθεί ενοχή μόλις τον Ιούνιο, σε κατηγορίες συνωμοσίας και διάπραξης φοροδιαφυγής. Συμφώνησε όπως συνεργαστεί με τις αρχές της χώρας για την πλήρη διερεύνηση του θέματος με την UBS.

Ψάχνουν 300 εκατ.
Οι ομοσπονδιακοί φοροθέτες - επιθεωρητές εκτιμούν ότι μεγάλος αριθμός πελατών της UBS χρησιμοποίησαν υπεράκτιους λογαριασμούς για να κρύψουν κεφάλαια αξίας μέχρι και 20 δις δολάρια (14,2 δις ευρώ). Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι οι ομοσπονδιακές αρχές απώλεσαν φορολογικά έσοδα πέραν των 300 εκατ. δολαρίων (214 εκατ. ευρώ) τόσο από τα κεφάλαια που φυγαδεύτηκαν όσο και από τα εισοδήματα που δημιούργησαν στο μέλλον.
Στην αγωγή του ο κ. Olenicoff αναφέρει ότι έγινε στόχος ενός σχεδίου που καταστρώθηκε από την UBS, τον μεγαλύτερο οργανισμό ιδιωτικής τραπεζικής στον κόσμο, για τον εντοπισμό πλούσιων πελατών που στην συνέχεια τους καταστούσε πελάτες της.
Ο Igor Olenicoff γενήθηκε στην Ρωσία και μετανάστευσε στις ΗΠΑ πριν μερικές δεκαετίες. Έχει σήμερα περιουσία αξίας 1,7 δις δολαρίων ( 1,2 δις ευρώ).
Η χρήση υπεράκτιων τραπεζικών λογαριασμών δεν απαγορεύεται στις ΗΠΑ. Αυτό που απαγορεύεται είναι η απόκρυψη εσόδων και κεφαλαίων σε αυτούς που συνήθως μένουν αδήλωτοι.
Ο δικηγόρος του παραπονούμενου στις προηγούμενες ποινικές διώξεις, αλλά όχι στην αστική για την UBS, Edward Robbins Jr., δήλωσε ότι ο πελάτης του δεν θα υπαναχωρήσει στην παραδοχή του που έκανε τον Δεκέμβριο. «Δεν κατηγορεί τους εναγόμενους για το ποινικό μέρος της υπόθεσης», εξήγησε.
Ο William King, δικηγόρος του Olenicoff στην αστική υπόθεση, ανέφερε ότι ο πελάτης του «βασικά αποπλανήθηκε από τους τραπεζίτες στους οποίους είχε δείξει εμπιστοσύνη».

Αποζημίωση μισό δις
Μέσα από την αγωγή ο κ. Olenicoff διεκδικεί αποζημιώσεις μισού δις δολαρίων (360 εκατ. ευρώ) από περισσότερα από 30 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται ο κ. Birkenfeld, ο Martin Liechti, ένας από τους κορυφαίους τραπεζίτες της UBS και ο Peter Kurer, τέως βασικός δικηγόρος της τράπεζας. Επιπρόσθετα κατονομάζει και αριθμό άλλων νομικών οντοτήτων που βοήθησαν την UBS να τον εξαπατήσουν, όπως η Neue Bank AG και η New Haven Trust του Λιχτενστάιν, η ελβετική Union Charter και αριθμός άλλων υψηλόβαθμων στελεχών.
Στη αγωγή περιέχεται ο ισχυρισμός ότι το 1999 ο κ. Birkenfeld, που τον τότε καιρό εργαζόταν στην τράπεζα Barclays, επιδίωξε να ξεγελάσει τον κ. Olenicoff για να γίνει πελάτης της UBS, λέγοντας του ότι η Barclays θα ξεφορτωνόταν το τμήμα παροχής υπεράκτιων τραπεζικών υπηρεσιών, όπου ο τελευταίος ήταν πελάτης. Την περίοδο αυτή ο κ. Birkenfeld φέρεται να σχεδίαζε να αλλάξει εργασία και να πάει στην UBS. Έτσι προφανώς ήθελε να πάρει ένα πελάτη ? αστέρι όπως τον κ. Olenicoff, μαζί του.


ΠΟΛΙΤΗΣ

No comments:

Share |