Thursday, September 18, 2008

Συντονισμένη παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών

Συντονισμένη παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών



Συντονισμένη παρέμβαση των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών – συμπεριλαμβανομένης της Φέντεραλ Ριζέρβ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), της Τράπεζας της Αγγλίας και των κεντρικών τραπεζών Καναδά, Ιαπωνίας και Ελβετίας – για τη βελτίωση της ρευστότητας των χρηματαγορών με έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 180 δισ. δολαρίων, προανήγγειλε σήμερα η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE).

«Τα μέτρα αυτά, από κοινού με άλλες δράσεις οι οποίες ελήφθησαν τις τελευταίες μέρες από τις κεντρικές τράπεζες ξεχωριστά, έχουν σχεδιαστεί ώστε να βελτιώσουν τις συνθήκες ρευστότητας στις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές», αναφέρει η BoE στην ανακοίνωσή της, σημειώνοντας ότι οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ειδικότερα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτών Αγορών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι έδωσε το «πράσινο φως» για επέκταση των προσωρινών συμφωνιών αμοιβαίας ανταλλαγής νομισμάτων (swap lines) κατά 180 δισ. δολάρια.

Χθες, οι κεντρικές τράπεζες ανέλαβαν ευρεία δράση, με αυτές της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας και της Ινδίας να διοχετεύουν πρόσθετη ρευστότητα ύψους 33 δισ. δολαρίων, ενώ το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τα σχέδιά του να πωλήσει χρέος ύψους 40 δισ. δολαρίων προκειμένου να αντλήσει χρήματα για λογαριασμό της Φέντεραλ Ρεζέρβ, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής το κόστος των σχεδίων διάσωσης και πιστωτικής διευκόλυνσης εκτιμώνται σε περίπου 900 δισ. δολάρια.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ Ντομινίκ Στρας-Καν επανήλθε δριμύτερος, λέγοντας ότι τα χειρότερα της χρηματοπιστωτικής κρίσης είναι μάλλον μπροστά μας και ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν προβλήματα περισσότεροι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί τους προσεχείς μήνες.

Από την άλλη, η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ θεωρεί μετριοπαθή τον αντίκτυπο της πιστωτικής κρίσης στη χώρα της μέχρι στιγμής, μολονότι πιστεύει ότι η παγκόσμια οικονομία δεν θα εξέλθει αλώβητη από την κρίση.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |