Friday, September 12, 2008

Ο χρόνος φαίνεται να κυλά υπέρ της Lehman-Παρέμβαση Greenspan

Ο χρόνος φαίνεται να κυλά υπέρ της Lehman-Παρέμβαση Greenspan

Υποβολή κοινής προσφοράς για την εξαγορά της Lehman Brothers φημολογείται ότι θα κάνουν η Bank of America, η JC Flowers και η China Investment, επιβεβαιώνοντας τη χθεσινή φημολογία ότι η αμερικανική τράπεζα έκατσε στο τραπέζι των συνομιλιών με την Bank of America, το fund Neuberger Berman LLC, την KKR, την Bain Capital, Hellman & Friedman, και την Clayton, Dubilier & Rice, οι οποίες φημολογείται ότι θα κάνουν πρόταση ύψους 5 δις δολαρίων.
Η πρόταση αυτή είναι περίπου 60% περισσότερο από την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της Lehman, αφού αυτήν την εβδομάδα έχει χάσει το 75% της αξίας της.

Στο παιχνίδι φαίνεται να μπαίνουν και η βρετανική Barclays.

Επιπλέον, ο William Poole, πρόεδρος της FED του St. Louis, ανέφερε ότι σε περίπτωση εξαγοράς της Lehman δε θα παρασχεθεί καμία οικονομική βοήθεια στην τράπεζα. Αυτό προσπάθησε να κάνει σαφές ο Poole στη σημερινή του συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg, ώστε να διαχωρίσει τη θέση της FED σχετικά με το είδος παροχής βοήθειας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (Securities and Exchange Commission), ανακοίνωσε την προστασία των ιδιωτών καταθετών της Lehman Brothers, μέσω της λύσης να «χωρίσει» τα κεφάλαια της τράπεζας από τις ιδιωτικές καταθέσεις, ώστε σε περίπτωση χρεοκοπίας να αποδεσμευθούν χωρίς κάποια δυσάρεστη επίπτωση.

Η ένταξη στην υπηρεσία Securities Investor Protection, η οποία ασφαλίζει ιδιωτικά κεφάλαια, θα γίνει σε περίπτωση που δε θα βρεθεί κάποιος αγοραστής να διασώσει τον τραπεζικό όμιλο από την κατάρρευση, δήλωσε ο πρόεδρος της SIPC, Stephen Harbeck. Η SIPC προσφέρει το ποσό των 500.000 δολαρίων ως ασφάλεια ανά ατομο, καλύπτοντας το κενό μεταξύ της τιμής των μετοχών και του ποσού των λογαριασμών.

Η εξέλιξη αυτή κρίνεται αρκετά σημαντική διότι η χρήση αυτού του είδους της ασφάλειας θα απαλλάξει αρκετούς πελάτες της τράπεζας από τις ανησυχίες ενδεχόμενης χρεοκοπίας, οι οποίες ολοένα και πύκνωναν τις τελευταίες ημέρες. Ωστόσο, ο Poole επισήμανε ότι η FED θα κάνει οτιδήποτε είναι δυνατό, ώστε η Lehman να βγει από τη δύσκολη θέση όσο το δυνατό γρηγορότερα και να αποφύγει τη χρεοκοπία.


Παρέμβαση Alan Greenspan

Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στη Lehman μπορεί να αποκατασταθεί καλύτερα από τις εταιρείες της Wall Street χωρίς τη βοήθεια της FED, δήλωσε ό πρώην πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, Alan Greenspan. Αυτό θα ήταν και το ιδανικό, πρόσθεσε ο Greenspan.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ, Henry Paulson, ο οποίος, σύμφωνα με φημολογίες, παρουσιάζεται «ανένδοτος» στο ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν κυβερνητικά κεφάλαια ως βοήθεια στη Lehman.

REPORTER.GR

No comments:

Share |