Friday, September 12, 2008

Στα 101,18 δολάρια το αργό-Στο 4,8% οι εβδομαδιαίες απώλειες

Στα 101,18 δολάρια το αργό-Στο 4,8% οι εβδομαδιαίες απώλειες

Το πετρέλαιο έπεσε κάτω από τα 100 δολάρια κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, για πρώτη φορά από τις αρχές Απριλίου, στον απόηχο της είδησης ότι η οικονομική δυστοκία και η πτώση της παγκόσμιας ανάπτυξης θα κάμψει καίρια τη ζήτηση του. Παράλληλα, αν και ο τυφώνας Ike έφτασε στις ακτές του Τέξας, και το πέρασμα του γίνεται αισθητό αυτήν την ώρα στην επαρχία Galveston, όπου ήδη έχουν αρχίσει να πλημμυρίζουν οι δρόμοι, να πνέουν ισχυρότατοι ανεμοι και να συνεχίζεται με ταχύτατους ρυθμούς η εκκένωση σπιτιών, εταιρειών και βιομηχανιών, παραμένει σε κατηγορία 2.
Στο Χιούστον του Τέξας βρίσκεται το μεγαλύτερο λιμάνι από το οποίο εισάγονται τα αποθέματα από το εξωτερικό, ενώ είναι και η περιοχή όπου παράγεται το 23% της αμερικανικής κατανάλωσης πετρελαίου.

Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για παράδοση Οκτωβρίου υποχώρησε για πρώτη φορά μετά από 5 μήνες στα 99,99 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας αντίστροφη πορεία με αυτή του φυσικού αερίου. Παρόλα αυτά έκλεισε ανοδικά, αφού κυριάρχησε στην ψυχολογία των επενδυτών η επιρροή της πτώσης της τάξεως του 1,4% του δολαρίου έναντι του ευρώ. Συγκεκριμένα, ενισχύθηκε κατά 31 cents στα 101,18 δολάρια το βαρέλι. Το αντίστοιχο συμβόλαιο τύπου μπρέντ υποχώρησε κατά 0,72% στα 95,20 δολάρια το βαρέλι.

Αιτία της αντιστροφής του κλίματος ήταν η υποχώρηση του δολαρίου από το υψηλό 12 μηνών έναντι του ευρώ, γεγονός που στρέφει τους επενδυτές και πάλι προς τα βασικά μέταλλα. Η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου διαμορφώνεται στο 1,4196 δολάρια/ευρώ, κατά 1,4% χαμηλότερα από τη χθεσινή συνεδρίαση.

Ο «μαύρος χρυσός» σημείωσε τη δεύτερη συνεχόμενη εβδομαδιαία πτώση, με τις απώλειες του από τη Δευτέρα να υπολογίζονται στο 4,8%, αφού στις 10 Σεπτεμβρίου το Υπουργείο ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε πτώση της ζήτησης σε πετρελαϊκά προϊόντα για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα, κατά 3,8%.

Περίπου 19% της δυναμικότητας των αμερικανικών διυλιστηρίων έχουν κλείσει, αναμένοντας τον τυφώνα Ike. Ανάμεσα τους οι εταιρείες Royal Dutch Shell, η Exxon και η BP.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες άνθρωποι στις παραθαλάσσιες περιοχές που βρίσκονται στην πορεία του κυκλώνα «Ike» εγκαταλείπουν τις εστίες τους. Περίπου 4.000 υπεράκτιες εξέδρες άντλησης πετρελαίου, όπου παράγεται το 25% του αργού πετρελαίου που καταλήγει στην αμερικανική αγορά, έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους.

REPORTER.GR

No comments:

Share |