Monday, September 15, 2008

Ο επιθανάτιος ρόγχος της Lehman Brothers

Ο επιθανάτιος ρόγχος της Lehman Brothers

Αρχισαν τα όργανα... Πριν λίγο η Shin Kong Finance της Ταϊβάν, η μητρική εταιρεία του δεύτερου μεγαλύτερου ασφαλιστικού ομίλου της χώρας δήλωσε πως έχει επενδύσεις σε ομόλογα της Lehman Borthers που αγγίζουν συνολικά τα 78 εκατομμυρία δολάρια ( ή τα 2,5 δισ. δολάρια Ταϊβάν και σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς ίσως θα μπορέσει να πάρει πίσω μόλις το 30% της επένδυσής της αυτής . Επίσης, η γερμανική Hannover Re ανακοίνωσε πριν λίγο επίσης πως έχει μετοχές και ομόλογα της Lehman αξίας 23 εκατομμυρίων ευρώ.
Έκθεση σε ομόλογα της Lehman είχαν, μεταξύ άλλων, οι ακόλουθες τράπεζες:

KBC Groep 145 εκατ. ευρώ

ΒΝP Paribas, 250 εκατ. δολάρια

DNB (Noρβηγία) 25 εκατ. δολ.

Αοzora Bank (Ιαπωνία): 463 εκατ. δολ.

Μizuho (Ιαπωνία): 382 εκατ. δολ.

Citigroup στο Χόνγκ Κονγκ 275 εκατ. δολ.

Μαύρη Δευτέρα για το Αμερικανικό τραπεζικό σύστημα, καθώς ένα από τα διαμάντια του, η Lehman Brothers, η οποία ιδρύθηκε το 1850, και έκτοτε κυριαρχούσε τόσο στο αμερικανικό όσο και από τη δεκαετία του ενενήντα στο διεθνές επενδυτικό στερέωμα, θα οδηγηθεί όπως όλα δείχνουν σε πτώχευση και κλείσιμο, αφού πρώτα πουληθούν οι δραστηριότητες φιλέτα. Έχουν περάσει σχεδόν εικοσιπέντε χρόνια από τότε που διασώθηκε για πρώτη φορά από την American Express, αλλά δυστυχώς τώρα δεν φαίνεται λευκός ιππότης στον ορίζοντα.

Οι επικεφαλής των JP Morgan, Morgan Stanley, Goldman Sachs, Merill Lynch, Bank of America, και Bank of New York Mellon, και της βρεταννικής RBS,παρά τις άλλεπάλληλες συναντήσεις που είχαν όλο το Παρασκευοσαββατοκύριακο,από κοινού με τον Αμερικανό Υπουργό Οικονομικών, Χένρυ Πόλσον, τον επικεφαλής της FED , Μπέν Μπερνάκι, και τον επιφαλής της SEC, Κρίστοφερ Koξ, δεν κατέστη δυνατόν να συμφωνήσουν στο να σώσουν την τσακισμένη από τις ζημιές και υποχρεώσεις τράπεζα. Αλλωστε η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα σπεύσει να την σώσει. Όσα έκανε για την Bear Sterns, Fredie Mac και Fannie Mae, έιναι ήδη αρκετά.

Αλλωστε όπως αποκαλύφθηκε, είχαν και άλλο λόγο να βρεθούν όλοι μαζί επειγόντως. Το πως θα αντιμετωπίσουν την μαύρη τρύπα που άνοιξε η Lehman Brothers με την πτώση της, αφού όχι μόνον αυτές αλλά και πολλές άλλες ευρωπαϊκές και ασιατικές τράπεζες φαίνεται πως έχουν επενδυτικά προιόντα της στα χαρτοφυλάκια τους.

Σενάρια για το ποιός θα αγοράσει τί, ακούγονται πολλά, αλλά οι αναλυτές και άλλοι τραπεζίτες διακρίνουν μία απροθυμία στο κάποιοι από τους μεγάλους να βάλουν το χέρι βαθειά την τσέπη και αυτό γιατί έχουν να αντιμετωπίσουν και τα δικά τους ανοίγματα. Εξάλλου αυτήν εβδομάδα βγάζουν αποτελέσματα οι Goldman Sachs και η Moragn Stanley. Από την άλλη ωστόσο θεωρείται επιβεβλημέnο να μπούν κεφάλαια στις ζημιογόνες δραστηριότητες της Lehman ώστε να αποφευχθούν ισχυρότατες αναταράξεις.

Και η Bank of America και η Barclays, αν και το συζητούσαν φαίνεται να είναι επιφυλακτικές καθώς επιμένουν για συνδρομή από την FED, ενώ οι μέxρι τώρα προσφορές που έχουν πέσει στον τραπέζι αφορούν μόνο την μονάδα του asset management και σύμφωνα με το Bloomberg έχουν γίνει από τα επενδυτικά κεφάλαια, Bain Capital LLC και Clayton Dubilier & Rice. Οι προσφορές κοντά στα 5 δισ. δολάρια, χαρακτηρίζονται ήδη ως κοψοχρονιά.

Ο φόβος αυτών των αναταράξεων, είναι που οδηγησε τόσο τον Γερμανό όσο και τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών να σπεύσουν να δηλώσουν από την Νίκαια, πως παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις, και δεν θεωρούν πως η πτώση της Lehman θα πλήξει τις γερμανικές και ολλανδικές τράπεζες παρά το ότι , οπως παραδέχθηκαν, είναι εκτεθειμένες.

Δις εξαμαρτείν

Μετά λοιπόν από 168 χρόνια συνεχούς παρουσίας, η Lehman Brothers, φαίνεται πως αποχαιρετά τον χρηματοοικονομικό μάταιο υπό τις παρούσες συνθήκες τούτο κόσμο. Η τράπεζα ιδρύθηκε το 1850 από τους γερμανούς μετανάστες Henry και Emmanuel Lehman, στην Αλαμπάμα, ως τράπεζα εμπορικών διευκολύνσεων για το τον εμπόριο του βαμμακιού, και το 1858 άνοιξε υποκατάστημα στην Νέα Υόρκη καθώς η τελευταία μετατρέπονταν στο κέντρο των οικονομικών δραστηριοτήτων της χώρας όσον αφορά τα εμπορεύματα.

Συνδριτικό μέλος του Χρηματιστηρίου Βάμβακος το 1870, έγινε μέλος του Χρηματιστηρίου του Καφέ το 1883, καιμέλος του Χρηματιστηρίου Αξιών της Νέας Υόρκης το 1887. Ανέλαβε την πρώτη δημόσια εγγραφή, τηςGeneral Cigar το 1906. Εκτοτε ανέλαβε την δημόσια εγγραφή πολλών αμερικανικών κολοσσών της εποχής μεταξύ των οποίων οι Sears, Roebuck and Company, F.W. Woolworth Company, Studebaker Corporation και B.F. Goodrich Co. Οι συνετές επιλογές της την οδήγησαν να περάσει το κραχ και την μεγάλη αμερικανική ύφση σχεδόν αλώβητη, με συνέπεια η δεκαετία του τριάντα να την βρεί ακόμη ισχυρότερη, με δημόσιες εγγαρφές εταιρειών όπως η RCA

Δυστυχώς όμως, την δεκαετία του εβδομήντα μετά τον θάνατο του Robert Lehman , η εξαγορά ιστορικών επενδυτικών τραπεζών όπως η Abraham & Co. καιη Kuhn, Loeb & Co, οδήγησε σε διοικητική αναταραχή καθώς ξέσπασε αγώνας επικράτησης ανάμεσα στους επικεφαλής της επενδυτικής τραπεζικής και των χρηματιστών. Επικράτησαν οι δεύτεροι και πρόεδρος έγινε ο Lewis Glucksman, γεγονός που οδήγησε σε αρθρόες αποχωρήσεις ανωτάτων στελεχών, και οδήγησε την τράπεζα σε τόσο δυσχερή θέση, ώστε αν ήθελε να διασωθεί δεν είχε παρά να πουληθεί. Αγοραστής ήταν η American Express, το 1984 έναντι μόλις 380 εκ. δολαρίων.

Ωστόσο η American Express, τo 1993, καθώς έπρεπε να διαχωρίσει τις δραστηριότητες της, αποφασισε την απόσχιση και την δημόσια εγγραφή της Lehman, η οποία έκτοτε, επικεντρωμένη στην επενδυτική τραπεζική και με αλλαπάλληλες εξαγορές όπως αυτές των Cowen & Co, The Crossroads Group, Lincoln Capital Management και Neuberger Berman, έφθασε το 2007 να έχει έσοδα 19 δισ. δολαρίων κέρδη 3,1 δισ. δολαρίων και κεφάλαια υπό διαχείριση ύψους 275 δισ. δολαρίων. Ποσά που μπορεί να δείχνουν ιλλιγιώδη, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν στάθηκαν ικανά να φρενάρουν τον ακόμη πιο ιλλιγιώδη κατήφορο του 2008.

Τα κρίσιμα λοιπόν ερωτήματα όχι μόνο παραμένουν αλλά διογκώνονται. Ποιός και πόσο είναι εκτεθειμένος με την Lehman. Γιατί η Merill Lynch έσπευσε να πουληθεί; Και σαν να μην έφθανε αυτό, η κατάρρευση, ήρθε την ώρα που τρίζει το οικοδόμημα της αυτοκράτειρας των ασφαλειών AIG , η οποία μετά από 110 χρόνια μυθικής παρουσίας στο χώρο των ασφαλιστικών, δηλώνει πως βγάζει ασημικά στο σφυρί και ζητά απεγνωσμένα 40 δισ. δολάρια βοήθεια από τη FED.

REPORTER.GR

No comments:

Share |