Monday, September 15, 2008

Bank of America: 50 δισ. δολ. για την εξαγορά της Merrill Lynch

Bank of America: 50 δισ. δολ. για την εξαγορά της Merrill Lynch

Συμφωνία για την εξαγορά της Merrill Lynch της μεγαλύτερης χρηματιστηριακής εταιρείας στον κόσμο, αντί ποσού περίπου 50 δισ. δολαρίων, έκλεισε η Bank of America παγιώνοντας τη θέση της ως η μεγαλύτερη καταναλωτική τράπεζα των ΗΠΑ.

Η τράπεζα θα ανταλλάξει το 0,8595 της μετοχής της, που ισούται με 29 δολάρια ανά μετοχή, με βάση το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής, για κάθε μία μετοχή της Merrill Lynch, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Bank of America. Η τράπεζα εγκατέλειψε χθες τις συνομιλίες για την εξαγορά της Lehman Brothers Holdings. Η συμφωνία Bank of America-Merrill Lynch, αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2009.

Η πώληση σημαίνει ότι η ηλικίας 94 ετών Merrill, της οποίας ηγείται ο John Thain, δεν θα είναι η επόμενη απώλεια της παγκόσμιας κρίσης στην αγορά πιστώσεων, η οποία ώθησε τη Lehman σε χρεωκοπία. Η Bank of America θα αποκτήσει 16.690 υπαλλήλους που διαχειρίζονται περίπου 1,6 τρισ. δολάρια από τους καταναλωτές λιανικής της Merrill, η οποία είχε καθαρές ζημίες 19 δισ. δολ. από τα ενυπόθηκα δάνεια.

Η συμφωνία σηματοδοτεί το τέλος ενός περίπου αιώνα ανεξαρτησίας της Merrill. Σύμφωνα με το Web site της ο ιδρυτής της Charles Merrill εδραίωσε τη φήμη του παρέχοντας συμβουλές σε πελάτες για την πώληση μετοχών πριν από το κραχ του 1929. Η εταιρεία μπήκε στο Χρηματιστήριο το 1971 και το 1974 παρουσίασε το logo της, έναν ταύρο για τον οποίο τα στελέχη της Merrill λένε εκφράζει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σήματα στον κόσμο.

Οι μετοχές της Merrill απέφεραν περισσότερο του 13% ετησίως από το 2000 έως το 2006. Πέρυσι, με τη συρρίκνωση της αγοράς κατοικιών και με τις επενδύσεις που σχετίζονταν με τα ενυπόθηκα δάνεια υπό τον Stan O'Neal στη θέση του ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή η αξία τους υποχώρησε. Η εταιρεία εμφάνισε το δεύτερο τρίμηνο ζημίες 2,24 δισ. δολ. και ο O'Neal απομακρύνθηκε τον Οκτώβριο του 2007.

Το διοικητικό συμβούλιο τον αντικατέστησε με τον Thain, 53 ετών, πρώην στέλεχος της Goldman Sachs Group Inc. Ο Thain ανέλαβε τη διοίκησή της την 1η Δεκεμβρίου.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |