Monday, September 15, 2008

ΥΠΟΙΚ: Τριγμοί και στην κυπριακή οικονομία

ΥΠΟΙΚ: Τριγμοί και στην κυπριακή οικονομία


Για πρώτη φορά ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης δηλώνει δημόσια ότι είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος να επηρεασθεί και η κυπριακή οικονομία από την παγκόσμια οικονομική ύφεση.

«Οπωσδήποτε η κυπριακή οικονομία είναι μια ανοικτή οικονομία η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από ξένες επενδύσεις. Η Βρετανία είναι ένας σημαντικός κοινωνικός εταίρος, άρα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα αναπόφευκτα θα επηρεάσουν και την κυπριακή οικονομία» είπε.

«Σε περίπτωση που η παγκόσμια οικονομική κρίση διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα οπωσδήποτε και η κυπριακή οικονομία θα επηρεασθεί. Αυτό είναι σίγουρο και αναπόφευκτό» είπε.

Το Υπ. Οικονομικών εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα φθάσει το 3,9% και θα επιβραδυνθεί ελαφρώς στο 3,7% το 2009.

Με αφορμή την χρεοκοπία της τέταρτης μεγαλύτερης Αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, Lehman Brothers, ο υπουργός οικονομικών προέβη σε δηλώσεις για την διεθνή οικονομική κρίση.

«Σίγουρα», τόνισε, «υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα στο χρηματοοικονομικό σύστημα της Αμερικής το οποίο δυστυχώς επηρεάζει και τις Ευρωπαϊκές οικονομίες».

Για το λόγο αυτό σημείωσε οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης στην προχθεσινή σύνοδο των υπουργών οικονομικών ECOFIN.

Κληθείς επίσης να σχολιάσει τις φήμες που θέλουν τη μεγαλύτερη Αμερικανική ασφαλιστική εταιρεία AIG, στην οποία είναι ασφαλισμένοι εκατοντάδες κύπριοι, να αναζητεί κεφάλαια για να επιβιώσει εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η Έφορος Ασφαλιστικών Εταιρειών έχει μεριμνήσει ώστε να είναι εξασφαλισμένα τα συμφέροντα των κυπρίων ασφαλιζομένων».

Απαντώντας στη συνέχεια σε ερώτηση για το ότι οι μετοχές των δύο μεγάλων κυπριακών τραπεζών έχουν επηρεασθεί από την πτώση τόσο στο ΧΑΚ όσο και στο ΧΑ περιορίστηκε να πει ότι «δεν είναι φρόνιμο η κυβέρνηση ή ο υπουργός οικονομικών να σχολιάζουν τις τιμές του Χρηματιστηρίου». Οι τιμές καθορίζονται από την ελεύθερη αγορά, πρόσθεσε.
Για να συμπληρώσει ότι προς το παρόν η κυπριακή οικονομία πάει ενάντια στο ρεύμα και παρουσιάζει μια από τις καλύτερες πορείες στην Ευρώπη.

Παρόλα αυτά ο κ. Σταυράκης έστειλε και ενθαρρυντικά μηνύματα προς τους καταναλωτές λόγω της μείωσης της τιμής των καυσίμων, στα $94.

«Το μονό ευχάριστο αυτής της μεγάλης και πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης είναι η μείωση στην τιμή των καυσίμων η οποία λειτουργεί ως τονωτική ένεση στην κυπριακή οικονομία που θα μεταφραστεί σε χαμηλότερες τιμές βενζίνης και ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές» κατέληξε.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |