Monday, September 15, 2008

JP Morgan και Goldman καλούνται να σώσουν τη AIG

JP Morgan και Goldman καλούνται να σώσουν τη AIG

Προς σωτηρία της AIG σπεύδει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία ζήτησε από την Goldman και την JP Morgan να τεθούν επικεφαλείς κοινοπρακτικού δανείου προς την AIG, ώστε να ενισχυθεί η κεφαλαιακή της επάρκεια. Σύμφωνα με τη WALL Street Journal το κοινοπρακτικό δάνειο προς την AIG υπολογίζεται τα 70 με 75 δισ δολάρια. Δεν έγινε γνωστό ποιες άλλες τράπεζες και σε ποιο βαθμό συμμετέχουν, ο'υτε ποιοί είναι οι όροι του δανεισμούΥπενθυμίζεται ότι η τιμή της μετοχής της AIG υποχώρησε 31% την Παρασκευή, ενώ λίγη ώρα πριν το κλείσιμο της Δευτέρας βρισκόταν στο -48%.

Η AIG είχε ήδη από την Κυριακή ζητήσει βραχυπρόθεσμο δάνειο 40 δισ. δολαρίων από τη FED αλλά προαφνώς η τελευταία δεν ανταποκρίθηκε θετικά, ζητώντας από τράπεζες να σπεύσουν να την σώσουν.

Η κατάρευση της τιμής της μετοχής της δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς εξανεμίζονται τα collateral της, ενώ το spread του δανεισμού της ξεπέρασε και αυτό της Lehman αγγίζοντας τις 883 μονάδες. Επίσης η κατάρευση της μετοχής δυναμιτίζει κάθε απόπειρα για άντληση κεφαλαίων μέσω δημόσιας εγγραφής.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες που ωστόσο δεν έχουν επιβεβαιωθεί η Bearkshire Hathaway του Warren Buffet βρίσκεται σε συνομιλίες με την AIG για την σωτηρία της.

REPORTER.GR

No comments:

Share |