Monday, September 8, 2008

Σε κρατικό έλεγχο πέρασαν Fannie Mae και Freddie Mac

Σε κρατικό έλεγχο πέρασαν Fannie Mae και Freddie Mac

Η αμερικανική κυβέρνηση ανέλαβε χθες τον έλεγχο των προβληματικών εταιρειών χρηματοδότησης ενυπόθηκου χρέους Fannie Mae και Freddie Mac, σύμφωνα με χθεσινή επίσημη ανακοίνωσή της, τερματίζοντας τις φήμες των δύο προηγούμενων ημερών, σε μία δραματική κίνηση να αποτρέψει μία κατάρρευση με όλες τις πιθανές επιπτώσεις για την αγορά στέγης των ΗΠΑ και την οικονομία της - κίνηση η οποία θεωρείται ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη διάσωση στην ιστορία του αμερικανικού χρηματοοικονομικού τομέα.


«Oι Fannie Mae και Freddie Mac θεωρούνται κρίσιμες για την ανάκαμψη της οικονομίας», είπε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Χένρι Πόλσον.
Αξιωματούχοι έτρεφαν έντονες ανησυχίες ότι οι συσσωρευόμενες ζημίες των δύο εταιρειών οι οποίες ελέγχουν ή εγγυώνται περίπου το ήμισυ των 12 τρισ. δολαρίων του υπό διαπραγμάτευση ενυπόθηκου στεγαστικού χρέους των ΗΠΑ, υπονόμευαν τη βιωσιμότητά τους και τις απειλούσαν με κατάρρευση σε μία περίοδο που άλλες πηγές χρηματοδότησης στην αγορά στέγης έχουν σχεδόν στερέψει.

«Η οικονομία και οι αγορές μας δεν πρόκειται να ανακάμψουν προτού αποκατασταθεί η αγορά στέγης. Oι Fannie Mae και Freddie Mac θεωρούνται κρίσιμες για την ανάκαμψη αυτή», είπε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Χένρι Πόλσον.

Το σχέδιο διάσωσης των αμερικανικών ομοσπονδιακών ρυθμιστικών αρχών, που καταρτίστηκε από κοινού από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και τη FHFA, προβλέπει την εξαγορά των εταιρειών από το ρυθμιστή τους, δηλ. την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Στεγαστικής Χρηματοδότησης (FHFA) και την αγορά από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών μετοχικού μεριδίου των δύο εταιρειών μέσω προνομιούχων μετοχών και εγγυητικών τίτλων.

To σχέδιο περιλαμβάνει επίσης και αγορά, εκ μέρους του υπουργείου, χρεόγραφα εξασφαλισμένα με ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια στην ανοικτή αγορά, με σκοπό να διοχετεύσει νέα κεφάλαια στην αγορά ενυπόθηκου χρέους. Η FHFA θα λειτουργήσει ως προστάτης των δύο εταιρειών, αναλαμβάνοντας των έλεγχο των ημερήσιων δραστηριοτήτων τους με την προοπτική να αποφασίσει το Κογκρέσο όσο και η επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ για το μέλλον των δύο κολοσσών στο απώτερο μέλλον.

Η κίνηση διάσωσης κρίθηκε αναγκαία από τη στιγμή που οι δύο εταιρείες παρουσίαζαν απώλειες ύψους περίπου 14 δισ. δολαρίων τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα και μεγάλοι κάτοχοι χρέους τους, περιλαμβανομένων και ξένων κεντρικών τραπεζών, είχαν αρχίσει να επιδεικνύουν σημάδια αυξημένης νευρικότητας για την χρηματοοικονομική ισχύ τους. Το υπό διαπραγμάτευση χρέος των δύο εταιρειών ανέρχεται στα 1,6 τρισ. δολάρια ενώ η μετοχή τους υποχώρησε περισσότερο από 90% το τελευταίο έτος με αποτέλεσμα οι ξένοι επενδυτές να μειώσουν στο ήμισυ τις τοποθετήσεις τους σε χρεόγραφα των δύο εταιρειών.

Την απόλυτη στήριξή του στο σχέδιο εξέφρασε και ο διοικητής της Φέντεραλ Ριζέρβ Μπεν Μπερνάκι, λέγοντας ότι τα βήματα αυτά θεωρούνται αναγκαία για τη σταθεροποίηση της αγοράς στέγης των ΗΠΑ και των χρηματοοικονομικών αγορών.

ΝΑFTEMPORIKI

No comments:

Share |