Monday, September 8, 2008

Ακόμα μία τραπεζική πτώχευση

Ακόμα μία τραπεζική πτώχευση


Τριγμούς στην προεκλογική εκστρατεία των Ρεπουμπλικανών πιθανόν να προκαλέσει η πτώχευση της Silver State Bank.
Tη Silver State Bank, το τελευταίο «θύμα» σε μία σειρά τραπεζικών πτωχεύσεων, έκλεισαν την Παρασκευή οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ σε ομοσπονδιακό και πολιτειακό επίπεδο, εξέλιξη που πιθανόν να προκαλέσει τριγμούς και στην προεκλογική εκστρατεία.

Μέχρι πρόσφατα, ο γιoς του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου για την προεδρία των ΗΠΑ Τζον ΜακKέιν συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο της Silver State και ήταν μέλος της τριμερούς ελεγκτικής επιτροπής, η οποία ήταν αρμόδια για την εποπτεία της χρηματοοικονομικής κατάστασης της τράπεζας.

Ο Αντριου ΜακΚέιν εγκατέλειψε τη θέση του στην τράπεζα στις 26 Ιουλίου επικαλούμενος προσωπικούς λόγους, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι υπόλογος για κακοδιαχείριση ή ότι ο Γερουσιαστής ΜακΚέιν που την προηγούμενη Πέμπτη αποδέχθηκε και επίσημα το χρίσμα του κόμματός του, γνώριζε κάτι ή είχε ανάμειξη στα προβλήματα της Silver State.

Η τράπεζα, η ενδέκατη που κηρύσσει πτώχευση στις ΗΠΑ εφέτος, είχε υπερεκτεθεί σε ριψοκίνδυνα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια, ένα σύνηθες πρόβλημα για τον αμερικανικό τραπεζικό τομέα που διέρχεται τη χειρότερη χρηματοοικονομική κρίση των τελευταίων 40 ετών. Το ενεργητικό της Silver State ανερχόταν σε 2 δισ. δολάρια και διέθετε 17 υποκαταστήματα σε Αριζόνα και Νεβάδα.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, η Nevada State Bank, τμήμα της Zions Bancorp. που εδρεύει στο Λας Βέγκας, αναλαμβάνει τις ασφαλισμένες καταθέσεις της χρεωκοπηθείσας τράπεζας, όπως και ορισμένο ενεργητικό της. Καταθέσεις ύψους 20 εκ. δολαρίων από το σύνολο των 1,7 δισ. δολαρίων της Silver State ήταν ανασφάλιστες από τη Federal Deposit Insurance Corp. (FDIC), οι οποίες αναλογούν σε περίπου 500 λογαριασμούς καταθετών.

Ιδρυθείσα το 1996, η Silver State ειδικευόταν στη χορήγηση δανείων για κατασκευαστικά και αναπτυξιακά έργα όμως οι δραστηριότητές της άρχισαν να αποσταθεροποιούνται εφέτος όταν οι δανειολήπτες δεν κατάφεραν να αποπληρώσουν εγκαίρως δάνεια αξίας 252 εκ. δολαρίων.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |