Monday, September 8, 2008

Σταθεροποιήθηκε το αργό λίγο κάτω από τα 110 δολάρια

Σταθεροποιήθηκε το αργό λίγο κάτω από τα 110 δολάρια

Με οριακά κέρδη έκλεισε τελικά το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς ο τυφώνας «Ιke», αν και υποβιβάστηκε στην κατηγορία 2 από 4 (κλίμακα 5), διατήρησε τις ανησυχίες των επενδυτών για τις επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Κόλπου του Μεξικού. Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για τον Οκτώβριο ενισχύθηκε κατά 11 cents στα 109,85 δολάρια το βαρέλι. Το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ κινήθηκε πτωτικά κατά 1,29% κλείνοντας στα 101,46 δολάρια το βαρέλι.

Αν και η δύναμη του τυφώνα Ike υποχώρησε, αύριο αναμένεται να μπεί στον Κόλπο του Μεξικού, προοπτική που προκαλεί ανησυχίες στους επενδυτές και στις πετρελαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις συγκεκριμένες πηγές, αφού το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ, αναφέρει ότι εξακολουθεί να κινείται με ταχύτητα 160 χλμ/ώρα.

Σημειώνεται ότι το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού υποχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα κατά 8%, καθώς το πέρασμα του τυφώνα «Gustav» από τη Νέα Ορλεάνη δεν προκάλεσε σημαντικές καταστροφές.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης το αργό υποχώρησε κάτω από τα 105 δολάρια, στον απόηχο της είδησης ότι η αμερικανική κυβέρνηση κρατικοποίησε τις Fannie Mae and Freddie Mac, γεγονός που οδήγησε τους επενδυτές να αποστραφούν από τα εμπορεύματα και να επιδοθούν στις κεφαλαιαγορές. Σημαντική επίδραση στη προσωρινή πτώση του αργού, είχε και η ανοδος της τάξεως του 1,2% που είχε το δολάριο έναντι του ευρώ, το οποίο έφτασε ακόμα και τα 1,4054 δολάρια ανά ευρώ, στην ισχυρότερη θέση από τις 9 Οκτωβρίου 2007.

Στη σημερινή συνέντευξη τύπου που έδωσε ενόψει της αυριανής συνάντησης των χωρών μελών του οργανισμού στη Βιέννη, ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Abdalla el-Badri, δήλωσε ότι ο οργανισμός είναι έτοιμος να προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής αργού αν χρειαστεί.

Ο ΟΠΕΚ παρέχει το 40% της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου, ήτοι 32,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Σύμφωνα με τον Abdalla el-Badri η δυναμικότητα των διυλιστηρίων είναι 3,5 με 5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ποσότητα που είναι υπεραρκετή, ώστε να ισορροπήσουν οι τιμές. Ωστόσο, ο οργανισμός έχει προβεί σε επενδύσεις ύψους 160 δις δολαρίων σε 120 νέα προγράμματα, προοπτική που θα προσφέρει 5 εκατ. βαρέλια ημερησίως μέχρι το 2012. Επιπλέον, ο Abdalla el-Badri ανέφερε ότι υπάρχουν πλάνα για περεταίρω επενδύσεις ύψους 500 δις δολαρίων, το οποίο σημαίνει 9 εκατ. βαρέλια ημερησίως μέχρι το 2020.

REPORTER.GR

No comments:

Share |