Monday, September 8, 2008

ΗΠΑ: Δεν κρίνεται αναγκαίο νέο πακέτο ενίσχυσης

ΗΠΑ: Δεν κρίνεται αναγκαίο νέο πακέτο ενίσχυσης

H κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για τη χορήγηση νέου δημοσιονομικού πακέτου προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομία της χώρας, παρά τα απογοητευτικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή για την ανεργία. Οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν ότι ο δείκτης ανεργίας στις ΗΠΑ ανέρχεται στο 6,3%, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2003.


Ο Μπάρακ Ομπάμα.
Εκκληση για άμεση δράση έγινε από τον υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος, Μπάρακ Ομπάμα, ενώ την ίδια στιγμή η Federal Reserve τόνισε χαρακτηριστικά ότι η οικονομική δραστηριότητα παραμένει εξασθενημένη. Στο πλαίσιο αυτό ασκούνται έντονες πιέσεις και στους δύο υποψηφίους για τις προεδρικές εκλογές, καθώς από τις αρχές του νέου έτους θα κληθούν να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους και να βελτιώσουν την τρέχουσα κατάσταση, ειδικά στον εργασιακό τομέα.

Παρά το γεγονός ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό της τάξης του 3,3% το δεύτερο τρίμηνο, οι εταιρείες και οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος της ενέργειας και των πρώτων υλών, ενώ συγχρόνως η εμπιστοσύνη των καταναλωτών είναι εύθραυστη και ο πληθωρισμός αυξάνεται ολοένα και περισσότερο.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Fed, που θα συναντηθεί την τρέχουσα εβδομάδα, δεν αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων, καθώς το μέλλον της οικονομίας είναι ακόμα αβέβαιο.

Το Conference Board ανακοίνωσε ότι η αμερικανική οικονομία είναι στάσιμη, ενώ η Ευρώπη φλερτάρει με την ύφεση. Παράλληλα, οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν πολλά περιθώρια για να μειώσουν το κόστος δανεισμού, εν μέσω των συνεχώς αυξανόμενων τιμών.

Αναλυτές του Conference Board εκτιμούν ότι τα επόμενα τρίμηνα η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών θα επιβραδυνθεί σημαντικά, καθώς μεγάλη πτώση θα υποστεί η καταναλωτική ανάπτυξη. Η ανάπτυξη της οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο αποτελεί απλώς ένα εφήμερο γεγονός, σύμφωνα με τους αναλυτές. Τέλος, αναφέρεται ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παγκοσμίως αναμένεται να ενισχυθούν, ακόμα και εάν οι τιμές των εμπορευμάτων υποχωρήσουν.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |