Tuesday, August 19, 2008

Το Turquoise αλλάζει τα δεδομένα των αγορών

Το Turquoise αλλάζει τα δεδομένα των αγορών


Το Turquoise, η νέα πλατφόρμα trading της Ευρώπης, ξεκίνησε την πρώτη εβδομάδα δοκιμαστικής λειτουργίας του, αποτελώντας έναν από τους κορυφαίους ανταγωνιστές των παραδοσιακών ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Οι διαπραγματεύσεις, αν και σε περιορισμένο επίπεδο, ξεκίνησαν την Παρασκευή 15/8, με μετοχές 10 βρετανικών και γερμανικών εταιριών, καθώς η πλατφόρμα εξετάζει κατά πόσον όλα τα στάδια της λειτουργίας της ακολουθούν τον τρόπο με τον οποίο έχει προγραμματιστεί η όλη προσπάθεια.

Η κ. Eli Lederman, επικεφαλής της νέας πλατφόρμας και πρώην στέλεχος της Morgan Stanley, υποστήριξε ότι η πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης "εξελίχθηκε όπως ακριβώς είχε προγραμματιστεί".

"Η πλατφόρμα χρησιμοποιήθηκε από συγκεκριμένες εταιρίες. Λαμβάνοντας όλες τις παραμέτρους υπόψη μας, όλα κινήθηκαν όπως ακριβώς τα είχαμε προγραμματίσει", υποστήριξε σε δηλώσεις της στους "F.T.".

Την Τετάρτη (20/8) το Turquoise θα προσφέρει τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης μερικών ακόμη μετοχών από τη Γαλλία και τη Δανία, ενώ η συνολική "πανοπλία" των 1.267 μετοχών από 12 αγορές θα ξεκινήσουν την πλήρη διαπραγμάτευσή τους έως τα τέλη Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι η νέα πλατφόρμα έχει τη στήριξη εννέα εκ των κορυφαίων επενδυτικών τραπεζών, οι οποίες αντιστοιχούν στο 50% της επενδυτικής δραστηριότητας ευρωπαϊκών μετοχών. Δημιουργήθηκε με στόχο να εκμεταλλευτεί τους νέους κανόνες υπό την οδηγία MiFID, μέσω της οποίας έσπασε το μονοπώλιο των παραδοσιακών χρηματιστηρίων.

Οι εννέα επενδυτικές τράπεζες -BNP Paribas, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Merrill Lynch, Morgan Stanley, Societe Generale και UBS- είχαν επίσης ως κίνητρο να δημιουργήσουν μία πλατφόρμα διαπραγμάτευσης με περισσότερο λογικές τιμές, καθώς έχουν επανειλημμένα παραπονεθεί για τις υψηλές αμοιβές των παραδοσιακών χρηματιστηρίων.

Το Turquoise είναι η δεύτερη επονομαζόμενη Multilateral Trading Facility (MTF) πλατφόρμα, η οποία δημιουργείται κατά τη διάρκεια των τελευταίων 14 μηνών. Πρώτη ήταν η Chi-X, η οποία τον Ιούλιο κατόρθωσε να προσελκύσει μέσο όρο ημερήσιου όγκου διαπραγμάτευσης 13% σε μετοχές του FTSE 100.

Αποτέλεσμα ήταν το London Stock Exchange να αντιδράσει σε αυτήν την πορεία μειώνοντας τις τιμές και προσφέροντας νέα κίνητρα προκειμένου να προσελκύσει επενδυτές που μοιάζουν να προτιμούν τα MTFs.

Το Turquoise, όμως, ανοίγει νέους δρόμους καθώς διαθέτει και δυνατότητα χρήσης των επονομαζόμενων dark pools, δηλαδή της μεθόδου διαπραγμάτευσης όπου όλη η δραστηριότητα πραγματοποιείται ανώνυμα.

EURO2DAY.GR

No comments:

Share |