Tuesday, August 19, 2008

Μάχη προσφορών για τα βρετανικά αεροδρόμια

Μάχη προσφορών για τα βρετανικά αεροδρόμια

Σκληρή μάχη προσφορών για την εξαγορά ενός ή περισσότερων βρετανικών αεροδρομίων αναμένεται να ξεσπάσει τις επόμενες εβδομάδες. Έως την Παρασκευή ο όμιλος BAA αναμένεται να κληθεί και επισήμως από τη βρετανική Επιτροπή Ανταγωνισμού να πωλήσει τουλάχιστον ένα από τα επτά αεροδρόμια, που ελέγχει στη Βρετανία.

Αναλυτές και φορείς της αγοράς θεωρούν ότι το αεροδρόμιο του Γκάτγουικ στο Λονδίνο συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να τεθεί προς πώληση, χωρίς ωστόσο να θεωρείται τίποτα βέβαιο.

Και ενώ δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί πόσα και ποια αεροδρόμια θα πρέπει να περάσουν στον έλεγχο άλλων εταιρειών, ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον δύο γερμανικοί κολοσσοί: η διαχειρίστρια αερολιμένων Fraport και η κατασκευαστική Hochtief. Εκπρόσωπος της Fraport ανακοίνωσε χθες ότι η εταιρεία ενδιαφέρεται επί της αρχής για τα αεροδρόμια, που διαχειρίζεται η BAA και εξετάζει το τελευταίο διάστημα την απόκτηση μεριδίου.

Από την πλευρά της Hochtief εκπρόσωπος δήλωσε ότι εάν αναζητηθεί αγοραστής για κάποιο βρετανικό αεροδρόμιο, η εταιρεία θα εξετάσει το θέμα, ενώ πρόσθεσε ότι η εξαγορά του Γκάτγουικ θα παρουσίαζε «ιδιαίτερο ενδιαφέρον».

Η Global Infrastracture Partner, συνιδιοκτήτρια εταιρεία του αεροδρομίου City στο Λονδίνο, και η Manchester Airports αναμένεται επίσης να είναι στη λίστα των «μνηστήρων», ενώ αναλυτές θεωρούν ότι ενδιαφέρον μπορεί να εκδηλώσει και η Macquarie- εκ των μεγάλων επενδυτών στον τομέα των αερολιμένων παγκοσμίως.

Η BAA, που εξαγοράσθηκε από την ισπανική Ferrovial έναντι 10 δισ. στερλινών το 2006, ελέγχει τα τρία βασικά αεροδρόμια του Λονδίνου- Χίθροου, Γκάτγουικ και Στάνσεντ- καθώς και τα διεθνή αεροδρόμια του Εδιμβούργου και της Γλασκόβης.

Η ρυθμιστική αρχή της χώρας προετοίμασε το έδαφος για διάσπαση του μονοπωλίου με έκθεσή της τον περασμένο Απρίλιο, στην οποία τόνιζε ότι ο έλεγχος τόσων αερολιμένων από μία μόνο επιχείρηση παρακωλύει τον ανταγωνισμό.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |