Tuesday, August 19, 2008

Με ανοδο 1,5% έκλεισε το αργό

Με ανοδο 1,5% έκλεισε το αργό

Με ανοδο έκλεισε το αργό, αφού οι επενδυτές έστρεψαν το βλέμμα τους στο «μαύρο χρυσό» ύστερα αφενός από τις ανακοινώσεις των μακροοικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ, που απογοήτευσαν τις εκτιμήσεις για ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, και αφετέρου την πτώση του δολαρίου.
Το αργό ενισχύθηκε στα 114,53 δολάρια το βαρέλι, υψηλότερα κατά 1,5%, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας βρέθηκε ακόμα και κάτω από τα 112 δολάρια το βαρέλι και το πετρέλαιο Μπρεντ στα 111,03 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας κέρδη 1,07%.

Η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας πιέζει το δολάριο να ανακόψει τη δυναμική που έχει αναπτύξει από τις 15 Ιουλίου, όταν δηλαδή ξεκίνησε το ράλι ανόδου του 7,9% έναντι του ευρώ, υποχωρώντας κατά 0,5% στα 1,4761 δολάρια ανά ευρώ, ενώ και το γιεν Ιαπωνίας ενισχύεται κατά 0,3% έναντι του δολαρίου.

Να σημειωθεί ότι οι τιμές του αργού έχουν υποχωρήσει κατά 23% από το ιστορικό υψηλό της 11ης Ιουλίου, οπότε και είχε αγγίξει 147,27 δολάρια το βαρέλι, καθώς το δολάριο ενισχύθηκε έναντι του ευρώ και ο ΟΠΕΚ διεμήνυσε ότι η παγκόσμια ύφεση θα κάμψει τη ζήτηση του αργού.

Σημαντική επίδραση στην τιμή το αργού ασκησαν και οι εκτιμήσεις για πτώση των αποθεμάτων της βενζίνης την προηγούμενη εβδομάδα, κατά 3 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Τα συμβόλαια παράδοσης Σεπτεμβρίου της βενζίνης ενισχύθηκαν κατά 1,7% στα 2,862 δολάρια το γαλόνι.

Ωστόσο, τα αποθέματα αργού, καθώς και αυτά του διυλισμένου πετρελαίου, αναμένεται ότι παρουσίασαν αύξηση της εβδομάδα που έληξε στις 15/8, κατά 1 εκατ. και 850 χιλ. βαρέλια αντίστοιχα. Αύριο θα υπάρξει και η επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ.

Μετά από αυτές τις εκτιμήσεις, ο Υπουργός Ενέργειας της Βενεζουέλας, Rafael Ramirez, πρότεινε στον ΟΠΕΚ, να μειωθεί η παραγωγή εάν συνεχιστεί η πτώση των τιμών του αργού. Η απόφαση θα ληφθεί στις 9 Σεπτεμβρίου, στην προγραμματισμένη συνάντηση των χωρών μελών του ΟΠΕΚ στη Βιέννη.

REPORTER.GR

No comments:

Share |