Tuesday, August 19, 2008

Chatham House: Πρόβλεψη για νέα πετρελαϊκή κρίση

Chatham House: Πρόβλεψη για νέα πετρελαϊκή κρίση

Αναμένεται να ξεσπάσει μία σοβαρή πετρελαϊκή κρίση τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια, η οποία μπορεί να ωθήσει τις τιμές πετρελαίου πάνω από τα 200 δολάρια το βαρέλι, προειδοποιεί το οικονομικό ινστιτούτο Chatham House.

Η ραγδαία μείωση της προσφοράς θα επηρεάσει τις αγορές παγκοσμίως. Ενώ υπάρχει άφθονο πετρέλαιο στο υπέδαφος, οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις έχουν αποτύχει μέχρι τώρα να προχωρήσουν στις σωστές επενδύσεις, προκειμένου να διασφαλίσουν την κατάλληλη ποσότητα παραγωγής.

Μόνο μία απρόσμενη υποχώρηση της ζήτησης μπορεί να αντισταθμίσει την εν λόγω «απειλητική» κρίση, γεγονός που θα επιτευχθεί μόνο εάν η παγκόσμια οικονομία προχωρήσει σε περαιτέρω ύφεση.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αναλυτές ισχυρίζονται ότι οι επενδύσεις που έχουν γίνει για νέες εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου είναι ανεπαρκείς, καθώς οι εταιρείες προτιμούν να επιστρέψουν τα κέρδη στους μετόχους, παρά να τα επενδύσουν εκ νέου.

Παράλληλα ο ΟΠΕΚ μέχρι το 2005 δεν είχε καταφέρει να προωθήσει προγράμματα που θα βοηθούσαν στην ενίσχυση της παραγωγής. Σύμφωνα με τα τωρινά στοιχεία, το οικονομικό ινστιτούτο εκτιμά ότι η πετρελαϊκή κρίση θα ξεσπάσει περίπου το 2013.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |