Wednesday, August 20, 2008

Σε αναδυόμενες οι ασφαλιστικοί κολοσσοί

Σε αναδυόμενες οι ασφαλιστικοί κολοσσοί

Oι ευρωπαϊκοί ασφαλιστικοί όμιλοι διατηρούν το ενδιαφέρον τους για εξαγορές μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων, εστιάζοντας κυρίως στις πολλά υποσχόμενες αναδυόμενες αγορές σε Ανατολή και Νότο και τηρώντας επιφυλακτική στάση όσον αφορά μεγάλου μεγέθους συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων σε «ώριμες» αγορές, στον απόηχο της πιστωτικής κρίσης.

Ασφαλιστικοί «κολοσσοί» της Ευρώπης όπως οι AXA, Assicurazioni Generali και Zurich Financial Services αναζητούν αγοραστικές ευκαιρίες σε αναδυόμενες αγορές, ώστε να αντισταθμίσουν την εξασθένηση των ρυθμών αύξησης των ασφαλίστρων στις εγχώριες αγορές.

Γι' αυτό και στρέφουν την προσοχή τους για συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων σε χώρες όπως Τουρκία, Ουκρανία και Σλοβενία. Η στροφή του ενδιαφέροντος δεν ευνοεί τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες λόγω πιστωτικής κρίσης, επιθυμούσαν να διαθέσουν προς πώληση ασφαλιστικές δραστηριότητες σε Δυτική Ευρώπη, ώστε να βελτιώσουν τον ισολογισμό τους.

Πράγματι, δύο blue-chip τράπεζες -η βρετανική Royal Bank of Scotland και η ισπανική Banco Santander- προσπαθούν να βρουν ενδιαφερομένους για τις ασφαλιστικές τους δραστηριότητες. Αντί να καταβάλουν υπέρογκα ποσά και να διακινδυνεύσουν την ανάγκη για αύξηση κεφαλαίου, ασφαλιστικοί όμιλοι όπως η ΑΧΑ επιδιώκουν μικρότερου μεγέθους συμφωνίες σε αγορές με προοπτικές, όπως η Τουρκία.

Η ΑΧΑ συγκαταλέγεται μεταξύ των υποψηφίων για την εξαγορά της Yapi Kredi Sigorta, του ασφαλιστικού βραχίονα της τουρκικής τράπεζας Yapi Kredi. Στη Σλοβενία, μια από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές της χώρας, η Adriatic Slovenia, αναμένεται να πωληθεί σύντομα.

Οι αναμενόμενες συμφωνίες συμβαδίζουν με πρόσφατες συνεργασίες, όπως η κίνηση της CNP Assurances να καταβάλει 145 εκατ. ευρώ για μερίδιο 51% στις ασφαλιστικές δραστηριότητες της ελληνικής Marfin Popular Bank και της Groupama να αποκτήσει ποσοστό 35% στη Star της Τυνησίας.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |