Wednesday, August 20, 2008

Ελλάδα: Αγοράστε ακίνητο από... δεύτερο χέρι και κερδίστε

Αγοράστε ακίνητο από... δεύτερο χέρι και κερδίστε

Το νέο φορολογικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί στα ακίνητα, ούτε οι εφορίες δεν το γνωρίζουν καλά-καλά. Θες να αγοράσεις ένα διαμέρισμα και πρέπει να κάνεις ολόκληρη έρευνα για να διαπιστώσεις αν θα πληρώσεις Φ.Π.Α, φόρο μεταβίβασης, ειδικό τέλος ακινήτων ή φόρο αυτόματου υπερτιμήματος. Χθες το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα οδηγίες για την επιβολή του φόρου αυτόματου υπερτιμήματος, συμπληρώνοντας κατά κάποιο τρόπο την εικόνα. Έτσι, ο τρόπος που θα φορολογηθείτε ανάλογα με το ακίνητο που θέλετε να αγοράσετε, είναι ο εξής:-Θέλετε να αποκτήσετε πρώτη κατοικία. Δεν θα πληρώσετε φόρο, αρκεί η επιφάνεια του ακινήτου να μην υπερβαίνει τα 200 τ.μ. Αν τα υπερβαίνει, τότε θα πληρώσετε σε φόρο το 11% επί της αξίας των επιπλέον τετραγωνικών. Δηλαδή αν το σπίτι έχει επιφάνεια 210 τ.μ και τα 10 τετραγωνικά αξίζουν 20.000 ευρώ, θα πληρώσετε φόρο 2.200 ευρώ.

-Θέλετε να αποκτήσετε ένα διαμέρισμα για επένδυση. Εδώ η κατάσταση περιπλέκεται:

1. Έστω ότι το σπίτι έχει χτιστεί με άδεια οικοδομής προγενέστερη της 1ης Ιανουαρίου 2006. Σε αυτή την περίπτωση θα πληρώσετε φόρο μεταβίβασης με συντελεστή 9% για το τμήμα της αξίας του ακινήτου μέχρι τα 15.000 ευρώ και 11% από τα 15.000 ευρώ και πάνω.

2. Έστω ότι το σπίτι έχει χτιστεί με άδεια οικοδομής μεταγενέστερη της 1ης Ιανουαρίου 2006. Σε αυτή την περίπτωση, θα πληρώσετε Φ.Π.Α με συντελεστή 19% επί της αξίας του ακινήτου.

3.Η τρίτη και θεωρητικά πιο συμφέρουσα λύση για τον υποψήφιο αγοραστή, είναι να βρει ένα ακίνητο από κάποιον…μετανιωμένο. Έστω ότι εντοπίσατε έναν πωλητή ο οποίος αγόρασε το διαμέρισμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2006 και τώρα σκέφτεται να το πουλήσει. Το ακίνητο αυτό για τον υποψήφιο αγοραστή, θεωρείται…κελεπούρι καθώς το μόνο που θα πληρώσει είναι ένα ειδικό τέλος ίσο με το 1% επί της αξίας του ακινήτου (π.χ για ακίνητο 200.000 ευρώ, πληρώνει 2000 ευρώ). Βέβαια, σε αυτή τη συναλλαγή, επιβάλλεται φόρος αυτόματου υπεριμήματος. Η εφορία θα βρει την αξία πώλησης του ακινήτου, την αξία της αγοράς του και επί της διαφοράς θα επιβάλλει φόρο με συντελεστή 20%.

Όμως, αυτός ο φόρος βαρύνει τον πωλητή και όχι τον αγοραστή. Ακόμη και αν ο πωλητής θελήσει να μετακυλήσει το φορολογικό βάρος στον αγοραστή, η συναλλαγή συμφέρει. Και να γιατί: Έστω ότι ένα διαμέρισμα αγοράστηκε το 2006 προς 150.000 ευρώ και τώρα πουλιέται προς 200.000 ευρώ. Ο αγοραστής που θα το πουλήσει, θα πρέπει να πληρώσει φόρο υπερτιμήματος ύψους 10.000 ευρώ και ο αγοραστής ειδικό τέλος 2000 ευρώ. Σύνολο 12.000 ευρώ. Αν ο αγοραστής, επέλεγε να αγοράσει διαμέρισμα 200.000 ευρώ το οποίο θα υπαγόταν στο καθεστώς του Φ.Π.Α, θα πλήρωνε 38.000 ευρώ ενώ αν πλήρωνε φόρο μεταβίβασης, θα κατέβαλε 20.000 ευρώ.

Συμπέρασμα: Ψάξτε για σπίτι από κάποιον... μετανιωμένο. Μόνο από τους φόρους, θα κερδίσετε αρκετές χιλιάδες ευρώ.

REPORTER.GR

No comments:

Share |