Wednesday, August 20, 2008

Στο χείλος της ύφεσης Ευρωζώνη και Ιαπωνία

Στο χείλος της ύφεσης Ευρωζώνη και Ιαπωνία

Τις προβλέψεις τους για την οικονομική ανάπτυξη σε Ευρωζώνη, Βρετανία και Ιαπωνία αναθεωρούν προς τα κάτω αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters, με Ευρωζώνη και Ιαπωνία να βρίσκονται κοντά στο χείλος της ύφεσης, την ώρα που η αμερικανική οικονομία «φλερτάρει» με το στασιμοπληθωρισμό, βελτιώνονται όμως οι οικονομικές προοπτικές για το 2009.


Μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης για την Ευρωζώνη στο τρίτο τρίμηνο προβλέπουν οι αναλυτές.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των 75 οικονομολόγων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη στο διάστημα μεταξύ 14-19 Αυγούστου, τα τελικά στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης θα επιβεβαιώσουν συρρίκνωσή της στο δεύτερο τρίμηνο, με τους αναλυτές να προβλέπουν σχεδόν μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης (0,1%) για το τρίτο τρίμηνο.

Παράλληλα, αναθεωρούν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της οικονομίας στο σύνολο του 2008 και 2009, προβλέποντας ρυθμούς 1,4% και μόλις 1% για το 2009, έναντι προηγούμενων προβλέψεων για ρυθμούς ανάπτυξης 1,6% το 2008 και 1,2% για την επόμενη χρονιά.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός στη Ζώνη του Ευρώ θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στο 3,6%, υπερβαίνοντας το στόχο της ΕΚΤ, η οποία (σύμφωνα με τους αναλυτές) θα αναγκασθεί -όπως και η Τράπεζα της Αγγλίας- να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων το 2009.

Στις ΗΠΑ, η οικονομία απειλείται με στασιμοπληθωρισμό τα δύο επόμενα τρίμηνα, όμως οι πιθανότητες για ύφεση μειώθηκαν σε αυτή τη δημοσκόπηση στο 50:50. Και η προοπτική οικονομικής ανάκαμψης το 2009 θα επιτρέψει στη Fed να αυξήσει τα επιτόκια στα μέσα της επόμενης χρονιάς, ώστε να διατηρήσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το αμερικανικό ΑΕΠ θα ενισχυθεί κατά 1,2% φέτος, ενώ προβλέπεται επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης στο 2% για το 2009.

Χειρότερες σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα είναι και οι προοπτικές για τη βρετανική οικονομία, ενώ αναθεωρούνται προς τα πάνω οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό. Οι αναλυτές κάνουν λόγο για ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης 1,4% το 2008 (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 1,5%) και μόλις 0,9% το 2009.

Όσον αφορά την ιαπωνική οικονομία, οι οικονομολόγοι αναθεώρησαν περισσότερο από το ήμισυ τις προβλέψεις τους, αντικατοπτρίζοντας τις ενδείξεις επιβράδυνσης των εξαγωγών και μειωμένης καταναλωτικής δραστηριότητας.

Για το οικονομικό έτος 2008-2009, οι αναλυτές προβλέπουν ρυθμούς ανάπτυξης μόλις 0,6%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 1,3%. Οριακά βελτιωμένες είναι οι προβλέψεις για το έτος 2009-2010, με αναμενόμενους ρυθμούς ανάπτυξης 1,3%. Οι αναλυτές -στο σύνολό τους- εκτιμούν ότι η πιστωτική κρίση θα συνεχισθεί και το 2009.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |