Wednesday, August 20, 2008

Ιαπωνία: «Δεν φθάνουν στο τέλος τους οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες»

Στην πιο απαισιόδοξη εκτίμηση της τελευταίας δεκαετίας προχώρησε η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ), καθώς η πιστωτική κρίση που ξέσπασε στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει αρχίσει να εξαπλώνεται και στις ασιατικές χρηματοοικονομικές αγορές, με αποτέλεσμα η οικονομία της Ιαπωνίας να «φλερτάρει» με την ύφεση.

Η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας επέφερε πλήγμα στις εξαγωγές της χώρας, ενώ παράλληλα η άνοδος των τιμών στις πρώτες ύλες έχει προκαλέσει προβλήματα στις ιαπωνικές εταιρείες. Ο διοικητής της τράπεζας της Ιαπωνίας, Μασαάκι Σιρακάουα, τόνισε χαρακτηριστικά ότι οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες δεν φαίνεται να φθάνουν στο τέλος τους. Ωστόσο ο κύριος Σιρακάουα ισχυρίζεται ότι οι πιθανότητες περαιτέρω εξασθένησης της ιαπωνικής οικονομίας είναι μηδαμινές.

Σημειώνεται ότι η τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0,5%, βάσει ομόφωνης απόφασης. Ενώ η BOJ έχει εστιάσει την προσοχή της στην ανάκαμψη της οικονομίας, παράλληλα προσπαθεί να καταπολεμήσει τις αυξανόμενες τιμές στον τομέα της ενέργειας και των πρώτων υλών.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |