Wednesday, August 20, 2008

Αυξάνουν οι πιθανότητες χρεοκοπιών λόγω ύφεσης

Αυξάνουν οι πιθανότητες χρεοκοπιών λόγω ύφεσης

Ομόλογα για τα οποία ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην αποπληρωθούν έχουν εκδώσει οι Washington Mutual, National City Corp. και Huntingdon Capital στις ΗΠΑ καθώς και οι HBOS στη Βρετανία και Kaupthing στην Ισλανδία.

Καθώς οι κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη διολισθαίνουν προς την ύφεση, οι αναλυτές εκτιμούν ότι τους επόμενους 12 έως 18 μήνες θα είναι αναπόφευκτη η αύξηση των χρεοκοπιών σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις τράπεζες να παρουσιάζουν τους μεγαλύτερους κινδύνους.

Σύμφωνα με το δείκτη Corporate Master της Merrill Lynch ο οποίος παρακολουθεί την απόδοση εταιρικών ομολόγων αποτιμώμενων σε δολάρια, αυτή τη στιγμή 72 ομολόγα έχουν «βυθιστεί», 28 εκ των οποίων έχουν εκδοθεί από τράπεζες.

Οι Washington Mutual, National City Corp. και Huntingdon Capital στις ΗΠΑ καθώς και οι HBOS στη Βρετανία και Kaupthing στην Ισλανδία έχουν όλες εκδώσει ομόλογα, για τα οποία ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην αποπληρωθούν. Το spread τους έναντι ενός αντίστοιχου κρατικού ομολόγου είναι στις 1.000 μονάδες βάσης (10 ποσοστιαίες μονάδες).

«Η ασυνήθιστη αυτή εξέλιξη, αποκαλύπτει ότι υπάρχουν φόβοι για νέες χρεοκοπίες μετά την κατάρρευση της IndyMac Bancorp» σχολιάζει ο Μάρτιν Φρίντσον, διευθύνων σύμβουλος της Fridson Investment, αμερικανικής εταιρείας παροχής επενδυτικών συμβουλών.

Ακρως δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις της Institutional Risk Analytics. Προβλέπει ότι περίπου 110 τράπεζες με ενεργητικό αξίας 850 δισ. δολαρίων θα καταρρεύσουν έως τον επόμενο Ιούλιο. «Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα αναγκαστεί να δημιουργήσει ένα όχημα για την εξαγορά τραπεζών, οι οποίες δεν θα είναι δυνατόν να πωληθούν μετά τη χρεοκοπία τους», επισημαίνει ο γενικός διευθυντής της Institutional Risk Analytics, Κρις Γουέιλεν.

Συγκριτικά, το μεγαλύτερο spread στα ομόλογα του δείκτη της Merrill Lynch παρουσιάζει ομόλογο εκδοθέν από την MBIA, που λήγει το 2013. Στις 5 Αυγούστου ήταν στις 3.071 μονάδες βάσης έναντι αντίστοιχου κρατικού. Η Washington Mutual είναι επίσης μεταξύ των χρηματοοικονομικών ομίλων για την κατάσταση των οποίων εκφράζονται αυξημένοι φόβοι.

Μερίδα αναλυτών, αν και συμφωνεί με την εκτίμηση για αύξηση των χρεοκοπιών, τονίζει ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι ανησυχίες είναι μάλλον υπερβολικές και οφείλονται στο γενικότερο αρνητικό κλίμα στις αγορές.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |