Monday, July 28, 2008

Η απομυθοποίηση των εταιρειών private equity

Η απομυθοποίηση των εταιρειών private equity

Οι εταιρείες ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου (private equity) στρέφονται ολοένα και περισσότερο στην εξαγορά μεριδίων μειοψηφίας σε εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες. Πολλές από τις επενδύσεις αυτές ωστόσο χάνουν, το τελευταίο διάστημα, συνεχώς μέρος της αξίας τους, με τα private equity να μένουν απλοί παρατηρητές, καθώς ως μειοψηφικοί μέτοχοι δεν έχουν ιδιαίτερες δυνατότητες παρέμβασης.

Τα απογοητευτικά αποτελέσματα πλήττουν όχι μόνο τα λογιστικά βιβλία αλλά και την εικόνα των εταιρειών αυτών, όπως τονίζουν οικονομικοί αναλυτές, καθώς τα private equity φημίζονταν έως τώρα για την ικανότητά τους να εξαγοράζουν προβληματικές επιχειρήσεις και να τις αναδιαρθρώνουν με επιτυχία.

Η μετοχική τιμή της Washington Mutual είναι 56% χαμηλότερα σε σχέση με την τιμή, στην οποία απέκτησε μετοχικό μερίδιο ο κολοσσός ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου Texas Pacific Group τον περασμένο Απρίλιο. Η μετοχή της ασφαλίστριας ομολόγων MBIA έχει απολέσει το 84% της αξίας, από τότε που επένδυσε σε αυτή το private equity Warburg Pincus. Απώλειες 22% παρουσιάζουν και οι μετοχές της Deutsche Telekom σε σχέση με τον Απρίλιο του 2006, όταν επένδυσε στο γερμανικό όμιλο τηλεπικοινωνιών o όμιλος Blackstone.

Πρόκειται για επενδύσεις, που σαφώς δεν έχουν αποδώσει τα προσδοκώμενα. Παρ' όλα αυτά, αναλυτές εκτιμούν ότι η τάση αυτή των επενδύσεων των private equity σε εισηγμένες εταιρείες θα συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς ή ακόμη και θα ενισχυθεί τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealogic, το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι εταιρείες ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου επένδυσαν 4 δισ. δολάρια στην εξαγορά μειοψηφικών μεριδίων σε εισηγμένες. Το ποσό είναι τριπλάσιο σε σχέση με πέρυσι και επτά φορές μεγαλύτερο σε σχέση με το 2005.

Τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτουν ότι τα private equity προσδοκούν σε μακροπρόθεσμους «καρπούς» από τις επενδύσεις αυτές. Με τη στρατηγική αυτή συμφωνεί και μερίδα οικονομικών αναλυτών, που επισημαίνει ότι η προσωρινή πτώση στη μετοχή μίας εταιρείας δεν την καθιστά απαραιτήτως αποτυχημένη επένδυση.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |