Monday, July 28, 2008

Κάλυψε τις απώλειες στα ίδια κεφάλαια η Εθνική στο β' τρίμηνο του 2008

Κάλυψε τις απώλειες στα ίδια κεφάλαια η Εθνική στο β' τρίμηνο του 2008

Σε άτυπη αύξηση κεφαλαίου άνω του 1 δις ευρώ έχει προχωρήσει η Εθνική τράπεζα τους τελευταίους 12 μήνες και ως εκ τούτου σε επίπεδο κεφαλαιακής επάρκειας είναι ισχυρή. Με την συγχώνευση της ασφαλιστικής από την οποία διασφάλισε κεφάλαια κοντά στα 200 εκατ ευρώ , την επανεπένδυση μερίσματος κατά την οποία προστέθηκαν περί τα 470 εκατ ευρώ αλλά και η πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου με την έκδοση των προνομιούχων μετοχών ουσιαστικά η Εθνική ενίσχυσε τα κεφάλαια της κατά 1 δις ευρώ. Ταυτόχρονα ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας έχει ενισχυθεί πάνω από 1% με 1,2 % σωρευτικά καθιστώντας ιδιαίτερα ισχυρή την κεφαλαιακή διάρθρωση της Εθνικής τράπεζας. Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι με τις κινήσεις αυτές ενισχύθηκαν μεν τα κεφάλαια αλλά δεν λειτουργούν προσθετικά στα υφιστάμενα κεφάλαια καθώς μέρος τους έχει χρησιμοποιηθεί για δανεισμό , επέκταση και επενδύσεις.

Παρ΄ όλα αυτά η Εθνική στο β΄ τρίμηνο του 2008 θα εμφανίσει βελτίωση των ιδίων κεφαλαίων της κατά 400 με 500 εκατ ευρώ περίπου με βάση πρώτες ενδείξεις. Υπενθυμίζεται ότι στο α΄ τρίμηνοτου 2008 η Εθνική κυρίως λόγω Τουρκίας και συναλλαγματικών ισοτιμιών εμφάνισε μείωση των κεφαλαίων της κατά 470 εκατ ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών έχει καλυφθεί με βάση τελευταίες πληροφορίες.

Όσον αφορά την ρευστότητα η Εθνική λόγω της ευνοϊκής ακόμη σχέσης δανείων προς καταθέσεις έχει την δυνατότητα να χρηματοδοτεί και τις θυγατρικές στο εξωτερικό. Οι σχεδιαζόμενες τιτλοποιήσεις σε ακίνητα και στεγαστικά δάνεια μάλλον μετατίθενται για το μέλλον ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα προχωρήσει η Εθνική σε έκδοση καλυμμένης ομολογίας ύψους πάνω από 1 δις ευρώ.

REPORTER.GR

No comments:

Share |