Monday, July 28, 2008

Νέες τράπεζες - θύματα από την κρίση στην αγορά στέγης

Η στεγαστική κρίση μετρά ολοένα και περισσότερα θύματα από το χρηματοοικονομικό τομέα, ανεβάζοντας στις 10 τον αριθμό των τραπεζών που έκλεισαν στις ΗΠΑ τους τελευταίους 18 μήνες.


Με τις First Heritage Bank και First National Bank of Nevada έφθασαν τις 10 οι τράπεζες που κατέσχεσαν οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ τους τελευταίους 18 μήνες
Οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ κατέσχεσαν ακόμη δύο τράπεζες το βράδυ της Παρασκευής και εν συνεχεία τις πώλησαν στη Mutual of Omaha Bank, στο πλαίσιο της έκτης και έβδομης πτώχευσης που λαμβάνει χώρα στον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Πρόκειται για τις First Heritage Bank στην Καλιφόρνια και First National Bank of Nevada στη Νεβάδα, οι οποίες βρέθηκαν με ανεπαρκές κεφάλαιο και με μεγάλες ζημίες. Στο πλαίσιο αυτό, τα 28 υποκαταστήματα των δύο τραπεζών θα λειτουργήσουν ξανά τη Δευτέρα ως υποκαταστήματα της Mutual of Omaha Bank, και όλες οι καταθέσεις τους θα γίνουν αυτομάτως καταθέσεις της Mutual of Omaha Bank, σύμφωνα με ανακοίνωση της Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC).

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από δύο εβδομάδες, η FDIC είχε κατασχέσει την IndyMac Bancorp, η οποία «λύγισε» υπό το βάρος της μεγάλης έκθεσής της σε ριψοκίνδυνα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια υψηλού ρίσκου, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει μετά την απομάκρυνση των καταθετών της, αποτελώντας την τρίτη μεγαλύτερη πτώχευση στον αμερικανικό τραπεζικό τομέα.

Ακόμη χειρότερα, οι κορυφαίες τραπεζικές ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ προειδοποιούν για περισσότερες πτωχεύσεις εφέτος και το επόμενο έτος, αν και προς το παρόν δεν αναμένουν καταρρεύσεις του μεγέθους της IndyMac, η οποία είχε ενεργητικό αξίας 32 δισ. δολαρίων και συνολικές καταθέσεις ύψους 19 δισ. δολαρίων μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Η First Heritage είχε ενεργητικό αξίας 254 εκ. δολαρίων και καταθέσεις ύψους 233 εκ. δολαρίων, ενώ η First National διέθετε αντίστοιχα ενεργητικό αξίας 3,4 δισ. δολαρίων και καταθέσεις ύψους 3 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τις ρυθμιστικές αρχές.

Από την πλευρά της, η Mutual of Omaha Bank έχει αυτή τη στιγμή ενεργητικό αξίας άνω των 750 εκ. δολαρίων, ενώ διαθέτει 14 υποκαταστήματα στη Νεμπράσκα και το Κολοράντο μαζί με άλλες πιστωτικές δραστηριότητες. Είναι δε θυγατρική της Mutual of Omaha, ομίλου που δραστηριοποιείται στον τομέα παροχής ασφαλιστικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών εδώ και 99 έτη και με ενεργητικό που υπερβαίνει τα 19 δισ. δολάρια. Εκτός από το ότι θα αναλάβει τις καταθέσεις, η Mutual of Omaha Bank θα καταβάλει και 200 εκ. δολάρια για ενεργητικό των δύο τραπεζών που έκλεισαν, οι οποίες περιήλθαν τώρα σε καθεστώς εκκαθάρισης υπό τον έλεγχο της FDIC.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |