Thursday, July 10, 2008

Αυξημένη εποπτεία ζητά για τις επενδυτικές τράπεζες ο Μπερνάνκι

Αυξημένη εποπτεία ζητά για τις επενδυτικές τράπεζες ο Μπερνάνκι

Το Κογκρέσο πρέπει να δώσει αυξημένες αρμοδιότητες σε μία μόνο ομοσπονδιακή αρχή, η οποία θα θεσπίσει τα κριτήρια για τα κεφάλαια, τη ρευστότητα και τη διαχείριση κινδύνου των επενδυτικών τραπεζών, επεσήμανε σήμερα ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Ben S. Bernanke, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Κογκρέσου. «Οι μεταρρυθμίσεις στην εποπτεία αυτών των εταιριών θα πρέπει να αναγνωρίζουν τα διακριτικά χαρακτηριστικά της επενδυτικής τράπεζας, σημείωσε ο Bernanke. Οι ομοσπονδιακές αρχές θα πρέπει να φροντίσουν «να υπάρξει διασπορά στις δραστηριότητας ανάληψης κινδύνου σε off-shore ιδρύματα ή σε όσα έχουν περιορισμένη εποπτεία», τόνισε.

Η Fed βρίσκεται σε συζητήσεις με άλλες ομοσπονδιακές αρχές για την ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου εποπτείας των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων, μετά την παρολίγον χρεοκοπία της Bear Stearns και τις αναταραχές στην αγορά που προκάλεσε η κατάρρευση της αγοράς των ενυπόθηκων δανείων μειωμένης εξασφάλισης, ανακοίνωσε ο Bernanke, χωρίς όμως να προσδιορίσει ποιες είναι αυτές οι αρχές.

Το Κογκρέσο θα πρέπει ακόμη να εξετάσει τους κανονισμούς και τους μηχανισμούς που έχουν να κάνουν με τη ρευστοποίηση «σημαντικού χρηματιστηριακού οίκου που βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης», ενώ θα πρέπει να σταθμιστεί και το ενδεχόμενο ενοποιημένης εποπτείας των εταιριών αυτών.

REPORTER.GR

No comments:

Share |