Thursday, July 10, 2008

Νέο ρεκόρ για το αργό, πάνω από τα 141 δολάρια

Νέο ρεκόρ για το αργό, πάνω από τα 141 δολάρια

Στην τιμή ρεκόρ των 141,65 δολαρίων το βαρέλι έκλεισε στη σημερινή διαπραγμάτευση το αργό, εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στον αραβικό κόσμο, ύστερα από τις τις νέες πυραυλικές δοκιμές στον Περσικό Κόλπο από τον ιρανικό στρατό.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε και η αύξηση της εκτίμησης της ΙΕΑ για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το υπόλοιπο του 2008, καθώς και η δήλωση του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Πετρελαίου Εξαγωγικών Κρατών, Abdalla Salem El-Badri, ότι ο OPEC δεν θα μπορέσει να αναπληρώσει την πετρελαϊκή παραγωγή του Ιράν, εάν αυτή διακοπεί λόγω πιθανού πολέμου με το Ισραήλ.

Αναλυτικά, το αργό σημείωσε ανοδο 4,1%, δηλαδή κατά 5,6 δολάρια περισσότερο, στα 141,65 δολάρια το βαρέλι. Το μπρεντ έκλεισε και αυτό ανοδικά κατά 3,74%, στα 141,24 δολάρια το βαρέλι.

Πολύ πιθανό να δούμε νέες τιμές ρεκόρ στο αργό, εξαιτίας των γεωπολιτικών παιχνιδιών, δήλωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Ritterbusch & Associates, James Ritterbusch.

Πολλοί αναλυτές δηλώνουν φόβο για επικείμενη σύρραξη μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, για το επίμαχο θέμα των πυρηνικών προγραμμάτων, γεγονός που θα έχει σοβαρή επίπτωση στην παγκόσμια προσφορά του αργού, αφού το Ιράν κατέχει τη δεύτερη θέση παγκοσμίως στα πετρελαϊκά αποθέματα.

Επιπλέον, η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας (ΙΕΑ) αύξησε την εκτίμηση της για τη παγκόσμια ζήτηση μέχρι το τέλος του 2008, κατά 0,1%, ή επιπλέον 80.000 βαρέλια ημερησίως, εξαιτίας της αύξησης της κατανάλωσης των αναπτυσσόμενων χωρών.

Οι εκτιμήσεις της ΙΕΑ για το 2009 θα ακολουθήσουν τον ίδιο ρυθμό αύξησης.

Ανησυχία στους κόλπους των επενδυτών προκαλούν και οι απειλές της αυτονομιστικής κίνησης MEND του Δέλτα του Νίγηρα, που διεμήνυσε ότι θα ξαναρχίσει τον απελευθερωτικό αγώνα μέχρι να αποκατασταθεί η ασφάλεια στις πετρελαιοπηγές.

REPORTER.GR

No comments:

Share |