Thursday, July 10, 2008

Πτώση 18% θα καταγράψουν τα κέρδη των τραπεζών στο α' 6μηνο

Πτώση 18% θα καταγράψουν τα κέρδη των τραπεζών στο α' 6μηνο

Με μια πτώση κερδών που θα αγγίξει το 17% κατά μέσο όρο στις 10 μεγαλύτερες τράπεζες στο α΄ 6μηνο του 2008 καθίσταται σαφές ότι η αρχικώς εκτιμώμενη ανάκαμψη από το β΄ τρίμηνο δεν επαληθεύεται. Τα κέρδη των 10 μεγαλύτερων τραπεζών θα ανέλθουν στα 2,5 δις ευρώ έναντι 3 δις ευρώ που ήταν τα αντίστοιχα κέρδη του α΄ 6μηνου του 2007.


Ως εκ τούτου λοιπόν θα πρέπει να θεωρείται πραγματικά πλέον και αντικειμενικά δύσκολη η υλοποίηση ορισμένων business plan των τραπεζών.

Ίσως όχι όλων αλλά οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην υλοποίηση τους.

Πέραν των επί μέρους χαρακτηριστικών που αναλυτικά έχουν αναφερθεί υπάρχουν και 3 βασικές παράμετροι στις τράπεζες που δεν προϊδεάζουν θετικά για τα κέρδη και τα business plan.

1) To 2007 πέραν των εκτάκτων κερδών που δεν επαναλαμβάνονται π.χ. πωλήσεις θυγατρικών οι τράπεζες κατέγραψαν πολλά χρηματοοικονομικά έσοδα τα οποία επίσης δεν επαναλαμβάνονται.

Τουναντίον στα εμπορικά τους χαρτοφυλάκια καταγράφουν ζημίες.

Σημειώνεται ότι το 2007 συνολικά οι τράπεζες κατέγραψαν κέρδη από έκτακτα και διαπραγματευτικά περί τα 1,4 δις ευρώ τα οποία πολύ δύσκολα θα επαναληφθούν.

2) Η αύξηση του κόστους χρήματος και ρευστότητας για τις τράπεζες έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα τα οποία επιμελώς καλύπτονται. Το καλοκαίρι του 2007 π.χ. μια τράπεζα πλήρωνε euribor συν 30 πόντους δηλαδή 4,30% ενώ την τρέχουσα περίοδο πληρώνει 5% έως και 6,5% ανάλογα τον τρόπο δανεισμού.

3) Επίσης επί μέρους πηγές εσόδων που αναμένονταν να αποδώσουν έως τώρα κινούνται χαμηλότερα των αρχικών στόχων και ως εκ τούτουη κατάσταση δεν είναι ενθαρρυντική.

Π.χ. τα έσοδα από το real estate δεν έχουν πάει καλά ή απέχουν πολύ των αρχικών στόχων.

REPORTER.GR

No comments:

Share |