Thursday, July 10, 2008

Σπάει το απόρρητο για ξένους

Σπάει το απόρρητο για ξένους


Χωρίς τη διεξαγωγή συζήτησης και με την ομόφωνη τοποθέτηση όλων των κομμάτων εγκρίθηκε σήμερα η σχετική νομοθεσία που σπάει το τραπεζικό απόρρητο για μη φορολογικούς κάτοικους Κύπρου. Απώτερος στόχος είναι η έξοδος της Κύπρου από τις μαύρες λίστες που την έχει θέση η Ρωσική κυβέρνηση, αλλά και για την ικανοποίηση των αιτημάτων πολλών άλλων Ευρωπαϊκών χωρών για ανταλλαγή εχέμυθων πληροφοριώ .

Για το νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί Βεβαιώσεως και Εισπράξεως Φόρων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2008» δήλωσε χθες στη StockWatch o ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης ότι η έγκριση του θα συμβάλλει τα μέγιστα στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση ώστε να βγει η Κύπρος τις μαύρες, ενόψει και της συνάντησης που θα έχει με τον Ρώσο υφυπουργό οικονομικών, τις προσεχείς βδομάδες.

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που το εν λόγω νομοσχέδιο αν και κατατέθηκε μόλις την περασμένη Πέμπτη 3 Ιουλίου, συνοδευόταν με την παράκληση όπως εξεταστεί το ταχύτερο δυνατό και εγκριθεί πριν τις θερινές διακοπές της βουλής

Σύμφωνα με την έκθεση που κατατέθηκε στην Ολομέλεια του Σώματος σκοπός του προτεινόμενου νόμου είναι η τροποποίηση του, ώστε ανεξαρτήτως οποιασδήποτε υποχρεώσεως για τήρηση εχεμύθειας ή περιορισμού, περιλαμβανομένου και τραπεζικού ή επαγγελματικού απορρήτου, αλλά τηρουμένου του αναγνωρισμένου δυνάμει νόμου δικηγορικού απορρήτου να δίνονται οι απαραίτητες πληροφορίες στο διευθυντή του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων, όταν αυτός το απαιτεί για σκοπούς συμμόρφωσης με τις διατάξεις των συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας.

Επιπροσθέτως επισημαίνεται ότι η προτεινόμενη νομοθεσία αποσκοπεί στην εκπλήρωση υποχρεώσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με συμβάσεις για την αποφυγή διπλής φορολογίας, που συνάπτονται από τη Δημοκρατία με πρότυπο σύμβασης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Το σχετικό νομοσχέδιο απασχόλησε τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών μια εβδομάδα νωρίτερα και σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν ενώπιον των βουλευτών η διατήρηση και επέκταση του υφιστάμενου δικτύου Συμβάσεων Αποφυγής Διπλής Φορολογίας (ΣΑΔΦ) είναι υψίστης σημασίας και αποτελεί σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα της Κύπρου για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την προώθηση της ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου.

Κατά τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις για τη σύναψη ή την αναθεώρηση διμερών ΣΑΔΦ με άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και με τρίτα κράτη έχει προκύψει ως βασικό και αμετάκλητο αίτημα των κρατών αυτών όπως περιληφθούν διατάξεις στις ΣΑΔΦ με βάση τις οποίες να είναι δυνατή η ανταλλαγή πληροφοριών για μη φορολογικούς κατοίκους της Κύπρου.

Για τους σκοπούς αυτούς «εχέμυθη πληροφορία» θεωρείται αυτή που τηρείται ή τυγχάνει διαχείρισης από τράπεζα, άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, εμπιστευματοδόχο, εντολοδόχο, αντιπρόσωπο ή πρόσωπο που σχετίζεται με συμφέροντα ιδιοκτησίας και η οποία δίδεται σε άλλο πρόσωπο.

Όπως επίσης είχε λεχθεί ενώπιον της Επιτροπής η Γερμανία, η Γαλλία, η Δανία, η Ιταλία, οι Βαλτικές Χώρες, η Ολλανδία, Νορβηγία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Φιλανδία κατά τη μονογράφηση κειμένων ΣΑΔΦ ή κατά τη διαπραγμάτευση για τη μονογράφηση κειμένων έχουν απαιτήσει έντονα την ικανοποίηση διασφάλιση, με την εισαγωγή συγκεκριμένων νομοθετικών διατάξεων. Δηλαδή της ανταλλαγής εχέμυθων πληροφοριών μεταξύ φορολογικών αρχών και της λήψης συναφών μέτρων για την άρση της απαγόρευσης ανταλλαγής εχέμυθων πληροφοριών για ξένους.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |