Thursday, July 10, 2008

Κίνα: Μείωση των εξαγωγών τον Ιούνιο

Κίνα: Μείωση των εξαγωγών τον Ιούνιο

ΜΕΙΩΣΗ εμφάνισε η ανάπτυξη των εξαγωγών της Κίνας τον Ιούνιο πιέζοντας την κυβέρνηση να περιορίσει την άνοδο του γιουάν για να προστατεύσει τις βιομηχανίες.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 17,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά την αύξησή τους κατά 28,1% τον Μάϊο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση των τελωνείων της χώρας στο Web site τους. Κατά μέσον όρο 23 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News εκτιμούσαν ότι οι εξαγωγές θα σημείωναν αύξηση 22%.

Η Κίνα έχει υπερδιπλασιάσει τον ρυθμό ανατίμησης του νομίσματός της, γιουάν έναντι του δολαρίου, καταφέρνοντας να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό που κινείται με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1996.

Το εμπορικό πλεόνασμα περιορίστηκε 20,6% στα 21,4 δισ. δολ. σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης, υποχωρώντας για τρίτη συνεχόμενη φορά. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν 31% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά από αύξηση 40% τον Μάϊο.

Η ανάπτυξη των εξαγωγών είναι χαμηλότερη από την περυσινή που είχε ρυθμό 25,7%.

Το γιουάν έχει σημείωσε άνοδο 21% έναντι του δολαρίου από το 2005. Εναντι του γιέν [JPY=X] σημείωσε άνοδο 14% ενώ έναντι του ευρώ υποχώρησε κατά 7%.

Το πρώτο εξάμηνο οι εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν 21,9% και οι εισαγωγές κατά 30,6% σε σύγκριση με πέρυσι. Το πρώτο εξάμηνο το εμπορικό πλεόνασμα υποχώρησε 11,8% φθάνοντας στα 99 δισ. δολ. σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |