Monday, June 23, 2008

Σημάδια ισορροπίας έδειξε το αργό κλείνοντας στα 136,40 δολάρια

Σημάδια ισορροπίας έδειξε το αργό κλείνοντας στα 136,40 δολάρια

Περιόρισε τελικά τα κέρδη του το αργό, την πρώτη συνεδρίαση μετά τη σύνοδο της Σαουδικής Αραβίας όπου οι αρχηγοί των ανεπτυγμένων κρατών δεν κατέληξαν σε κάποια λύση έναντι του ράλι ανόδου του αργού.
Παρά την πρόθεση της Σαουδικής Αραβίας να αυξήσει την ημερήσια παραγωγή, το αργό σε συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου έκλεισε με ανοδο κατά 0,77% στα 136,40 δολάρια το βαρέλι. Σημειώνεται, ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης το αργό αγγιξε και τα 137,85 δολάρια το βαρέλι. Το brent έκλεισε με ανοδο 1,09% στα 135,19 δολάρια το βαρέλι.

Αν και η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας βρήκε θετικούς τους επενδυτές, ωστόσο δεν έλειψαν και οι ανησυχίες που επικεντρώνονται στο ότι η αύξηση δεν θα είναι αρκετή για να περιορίσει τις ανησυχίες για τις προμήθειες μετά από την έκρηξη που σημειώθηκε την εβδομάδα που πέρασε σε πετρελαιαγωγό στη Νιγηρία.

Η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής πετρελαίου στον κόσμο, θα αντλήσει επιπλέον 200.000 βαρέλια ημερησίως και ενδέχεται να αυξήσει εκ νέου την παραγωγή - εάν αυτό χρειαστεί, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Πετρελαίου της χώρας, Αλί αλ-Ναΐμι.

Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ Χακίμπ Κελίλα και οι υπουργοί Πετρελαίου της Βενεζουέλας και της Λιβύης δήλωσαν ότι η πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας ενδέχεται να αποτύχει να μειώσει τις τιμές, αποδίδοντας την άνοδο της τιμής του πετρελαίου πάνω από τα 130 δολ. το βαρέλι στην κερδοσκοπία, παρά στην έλλειψη αργού.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της Schork Report, στη σύνοδο της Σαουδικής Αραβίας δεν προστέθηκε τίποτα καινούργιο, που θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου.Αντιθέτως, ο απόηχος της συνόδου μπορεί να πιέσει υψηλότερα τις τιμές του αργού.

Μεγάλη επίδραση στη σημερινή διαμόρφωση της τιμής του αργού ασκησαν τα γεγονότα στη Νιγηρία, με τις επιθέσεις στη Royal Dutch Shell Plc και στη Chevron Corp., καθώς ιδιαίτερα η επίθεση της 19ης Μαΐου καθυστέρησε τις παραδόσεις αργού των τελευταίων έξι εβδομάδων.


REPORTER.GR

No comments:

Share |