Monday, June 23, 2008

Κτηματομεσίτες: Τρεις χιλιάδες οι «πειρατές»

Κτηματομεσίτες: Τρεις χιλιάδες οι «πειρατές»


Η πειρατεία αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των κτηματομεσιτών, σύμφωνα με το σύνδεσμό τους. Ενώ οι εγγεγραμμένοι νόμιμοι κτηματομεσίτες ανέρχονται στους 438, φέρονται να δραστηριοποιούνται παράλληλα και τρεις χιλιάδες παράνομοι «πειρατές» οι οποίοι, σύμφωνα με το σύνδεσμο των κτηματομεσιτών, δεν κρύβονται αλλά απεναντίας διαφημίζουν φανερά τις υπηρεσίες τους.

Το πρόβλημα της πειρατείας ανέδειξε στην ετήσια συνέλευση του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών ο πρόεδρος του συνδέσμου Σολομών Κουρουκλίδης.

«Μετά μεγάλης μας λύπη παρατηρούμε ότι η άσκηση του κτηματομεσιτικού επαγγέλματος από πειρατές όχι μόνο συνεχίζεται αλλά εδραιώνεται συνεχώς. Οι παράνομοι πειρατές κτηματομεσίτες έχουν αποθρασυνθεί με αποτέλεσμα να βλέπουμε ακόμα και αλλοδαπούς να ασχολούνται παράνομα αλλά συστηματικά ανενόχλητα με το επάγγελμα μας», τόνισε ο κ. Κουρουκλίδης.

Η πειρατεία στο επάγγελμα των κτηματομεσιτών, όπως τονίστηκε από τους ίδιους τους κτηματομεσίτες, πλήττει ανεπανόρθωτα το κύρος των κτηματικών συναλλαγών και εδραιώνει την παραοικονομία, τη φοροδιαφυγή και την άδικη μεταχείριση μεταξύ πολιτών.

Οι κτηματομεσίτες ζήτησαν όπως παταχθεί η φοροδιαφυγή από τους πειρατές κτηματομεσίτες. Κάλεσαν τους αρμοδίους να αναλογιστούν πόσο μεγαλύτερη θα ήταν η φορολογική συνεισφορά των αδειούχων κτηματομεσιτών στα ταμεία του κράτους εάν όλες οι παράνομες πράξεις διεκπεραιώνονταν μέσω των νόμιμων γραφείων.

Ένα άλλο πρόβλημα το οποίο απασχολεί τον κλάδο κτηματομεσιτών, όπως δήλωσε στη StockWatch o πρόεδρος του συμβουλίου εγγραφής κτηματομεσιτών Ντίνος Σωτηρίου, είναι η ίδια η τροποποιητική νομοθεσία του 2007 που διέπει το επάγγελμα των κτηματομεσιτών, αφού παρεμβαίνει η ΕΕ και ζητά επιπρόσθετες τροποποιήσεις.

Η πιο σημαντική τροποποίηση είναι αυτή που θα παρέχει το δικαίωμα σε ευρωπαίους κτηματομεσίτες να έρχονται στην Κύπρο και να δραστηριοποιούνται χωρίς να έχουν την έδρα τους εδώ, σε αντίθεση με τους Κύπριους αδειούχους κτηματομεσίτες οι οποίοι πρέπει να διατηρούν δικό τους γραφείο.

Μετά την εξέλιξη αυτή αναζητείται, όπως ανέφερε ο κ. Σωτηρίου, η χρυσή τομή ώστε ο νόμος να παρέχει μεν την ευχέρεια σε ευρωπαίους επαγγελματίες άλλων χωρών να έρχονται στην Κύπρο να κάνουν συγκεκριμένες πράξεις αφού προηγουμένως εξασφαλίσουν άδεια από το συμβούλιο εγγραφής κτηματομεσιτών.

Ταυτόχρονα όμως αναζητούνται και ασφαλιστικές δικλείδες τόσο για τους Κύπριους κτηματομεσίτες, όσο και για τους πελάτες οι οποίοι εάν παραπλανηθούν και πέσουν θύματα παράνομης πράξης θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο που να αποταθούν ώστε να βρουν το δίκαιο του.

Σύμφωνα με τον κ. Σωτηρίου, αυτά και άλλα προβλήματα συζητούνται σε επίπεδο υπουργού Εσωτερικών, ενώ στη συνέχεια θα εξεταστούν και από τη Βουλή.

Η κυπριακή νομοθεσία για κτηματομεσίτες, που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2007, βρίσκεται στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γιατί παρεμποδίζει τη δραστηριοποίηση στην Κύπρο ξένων κτηματομεσιτών, κατά παράβαση σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |