Thursday, May 22, 2008

Απότομη κάμψη εσόδων λόγων ακινήτων

Απότομη κάμψη εσόδων λόγων ακινήτων

Τη σαφή επιβράδυνση του τομέα των ακινήτων και τη συνεπακόλουθη κάμψη του ρυθμού αύξησης των δημοσίων εσόδων καταδεικνύουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τα τελευταία στοιχεία για τις εισπράξεις του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων, που δόθηκαν το απόγευμα στη δημοσιότητα. Οι εισπράξεις από το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών που προκύπτουν από τις πωλήσεις ακίνητης περιουσίας περιορίστηκαν το πρώτο τετράμηνο του έτους στα €116,2 εκ. από €139,4 εκ. πέρσι, σημειώνοντας μείωση 16,7% ή €23,2 εκ. Το πρώτο τετράμηνο του 2007, οι εισπράξεις από το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών σημείωσαν ισχυρή άνοδο 206% και το τετράμηνο του 2006 αύξηση 92%.

Η μείωση στις εισπράξεις από το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών περιόρισαν την αύξηση στις συνολικές εισπράξεις του Τμήματος στο 2%, καταδεικνύοντας τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση να αυξήσει τις κοινωνικές παροχές. Τα έσοδα του ΤΕΠ έφθασαν τα €544,2 εκ. από €532,1 εκ. το τετράμηνο του 2007. Το τετράμηνο του 2007, οι συνολικές εισπράξεις του ΤΕΠ σημείωσαν άνοδο 50% και το τετράμηνο του 2006 αύξηση 29%.

Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για το σύνολο των εισπράξεων του κράτους τον Απρίλιο, ο υπ. Οικονομικών έκανε το πρωί λόγο για την παρουσίαση ελλείμματος στον κρατικό προϋπολογισμό, που καθιστά δυσκολότερη την υλοποίηση της κοινωνικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης με την παροχή αντισταθμιστικών μέτρων.

Για ολόκληρο το έτος το υπουργείο εκτιμά ότι ο κρατικός προϋπολογισμός θα παρουσιάσει πλεόνασμα 0,5% - 1%. Η αντίστοιχη πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι για πλεόνασμα ίσο με το 1,7% του ΑΕΠ.

Τα σημερινά στοιχεία του ΤΕΠ δείχνουν πως, πέραν της υποχώρησης των εσόδων από το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών, μείωση €4,1 εκ. παρατηρήθηκε και στις εισπράξεις από το φόρο εισοδήματος των υπαλλήλων που περιορίστηκαν στα €130,6 εκ. από €134,7 εκ. το τετράμηνο του 2007. Μικρότερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στις εισπράξεις από το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας και επιβαρύνσεων.

Αντίθετα, άνοδος παρατηρείται στις εισπράξεις από την έκτακτη εισφορά για την άμυνα και τον εταιρικό φόρο. Οι εισπράξεις από την έκτακτη εισφορά για την άμυνα, που περιλαμβάνουν και τα μερίσματα εταιρειών, σημείωσαν σημαντική αύξηση 24,8% ή €32,1 εκ., φθάνοντας τα €161,3 εκ. από €129,2 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2007.

Τα χρήματα που εισέπραξε το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων από τον εταιρικό φόρο ανήλθαν στα €88,1 εκ. σε σχέση με €79,6 εκ. που εισπράχθηκαν την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημειώνοντας αύξηση 10,8% (ή €8,6 εκ.).

Μικρότερες αυξήσεις σημείωσαν οι εισπράξεις από το φόρο εισοδήματος των αυτoεργοδοτουμένων και τα τέλη από χαρτόσημα.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |